Børns Vilkår: Mere magtanvendelse mod børn duer ikke

Ledelse

03/1/15 11:41

Nick Allentoft

Pædagoger må forebygge tilspidsede situationer frem for at få udvidet ret til brug af magt, siger Børns Vilkår

Frem for at få mulighed for at tage et hysterisk barn under armen, hvis det kaster med mad i spisesalen på en institution, bør pædagogerne i endnu højere grad forebygge, at barnet kommer i den situation.

Forebyggelse og fokus på pædagogiske redskaber er altid bedre end at udvide muligheden for at bruge fysisk magt over for børn, siger Børns Vilkår, efter socialpædagogerne i Kristeligt Dagblad efterlyser flere muligheder for at bruge magt. 

                    Læs også: Socialpædagoger vil have samme magt som forældre

- Det er et komplekst felt og en rigtig svær opgave, specielt når det gælder meget udsatte og pressede børn, der er i en afmægtig situation, siger Helle Tilburg Johnsen, afdelingschef i Børns Vilkår.

- Men svaret er bare ikke kun fysisk magtanvendelse, for det føles som et rigtig stort overgreb for et barn, tilføjer hun.

Hun vil dog ikke helt udelukke at diskutere reglerne, som de ser ud i dag.

- Men det er helt væsentligt, at vi altid skal have fokus på barnet.

- Man skal altid sondre mellem magt, afmagt eller beskyttelse. Men der kan selvfølgelig være situationer, hvor det er vigtigt at beskytte barnet og andre børn og voksne, siger Helle Tilburg Johnsen.

Samtidig understreger hun, at der ligger et stort ansvar hos ledelse og politikere, hvis der skal endnu mere fokus på forebyggelse og pædagogiske redskaber. For det kræver, at pædagogerne har gode rammer at arbejde under.

- Det kræver dels, at man har nogle pædagogiske diskussioner på institutionerne, og dels skal man sørge for, at der er ordentlige vilkår og normeringer. Det kan enten være med flere midler eller anderledes prioritering af de midler, der er, siger afdelingschefen.

Socialpædagogernes formand Benny Andersen understreger i Kristeligt Dagblad, at magtanvendelser altid skal være den sidste udvej og aldrig må blive et pædagogisk redskab.

Men socialpædagogerne savner at kunne tage hensyn til de andre børn og for eksempel kunne stoppe et barn, der bliver ved med at kaste med mad under et måltid, ved at føre barnet ind i et andet rum.

- Det er jo ikke almindeligt, at børn bare smider med mad, siger Helle Tilburg Johnsen.

- Intet barn vil synes, at det er sjovt at smide med maden i en situation, hvor man er presset og ydmyget. Den største hjælp for barnet vil være at sætte ind tidligt for at undgå situationen, siger hun.

Børns Vilkår er repræsenteret i det udvalg under Socialministeriet, som snart kommer med forslag til nye regler for magtanvendelser.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.