Dansk forskning skovler EU-millioner ind

Politik

05/12/15 10:50

Nick Allentoft

Minister har afsat 11,5 millioner kroner til at oprette netværk, der skal gøre virksomheder og forskningsinstitutioner bedre til at søge EU-midler.

Danmark er god til at hente penge hjem fra EU's bugnende forsknings- og innovationsprogram, hvor ikke færre end en halv billion kroner skal uddeles frem mod 2020.

Ifølge en ny opgørelse fra Europa Kommissionen har danske forskere og virksomheder siden opstarten af programmet sidste år hentet mere end 2,2 milliarder kroner i den særlige Horizon 2020-pulje.

Og den danske andel af EU-milliarderne har endda været stigende gennem 2015, hvilket glæder uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).

- Nu gælder det om at holde det høje niveau og understøtte, at flere virksomheder over hele landet bliver opmærksomme på mulighederne for at få finansiering fra EU, siger han i en pressemeddelelse.

Derfor har ministeren afsat 11,5 millioner kroner i en pulje til at oprette nye netværk, der skal gøre virksomheder og forskningsinstitutioner endnu bedre til at samarbejde om at få del i Horizon 2020-midlerne.

For EU-kronerne gør stor nytte, fastslår Esben Lunde Larsen:

- Pengene fører til vækst i virksomhederne og ikke mindst arbejdspladser i hele Danmark.

Professor i datalogi ved Aalborg Universitet Kim Guldstrand Larsen er en af de forskere, der har fået penge fra Horizon 2020-programmet, og han er meget glad for den faglige frihed, pengene giver ham.

- Det har givet mig muligheden for at sætte det lange lys på min forskning ved gennem de næste fem år at ansætte ni forskere og komme langt videre med mit forskningsfelt, siger han.

Professoren har fået bevilliget godt 18 millioner kroner til sin forskning i softwareoptimering af en stribe almindelige hverdagsprodukter lige fra biler til mikrobølgeovne. 

- Og der er det altså nødvendigt, at man sætter sig ned uden at blive forstyrret hele tiden og finder nye teknikker og metoder til at sikre, at det her software fungerer korrekt. Så det er den gave, jeg har fået med bevillingen fra Horizon 2020, siger Kim Guldstrand Larsen.

Ligesom forskningsministeren oplever Kim Guldstrand Larsen, at der er behov for, at især en del af de danske virksomheder får øjnene mere op for de muligheder, der ligger i EU-programmet.

Han byder derfor ministeriets nye netværkspulje velkommen, selvom han ikke er imponeret over beløbet på 11,5 millioner kroner.

- Det er en god idé, men jeg kan være bekymret for, om ministeriet afsætter penge nok, for sidste gang en lignende pulje blev afsat var pengene væk på 20 minutter, siger Kim Guldstrand Larsen.

Samlet har EU indtil videre uddelt godt 87 af 550 milliarder, så der er fortsat lidt at komme efter.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce