DF prøver med nyt maskeforbud for at samle flertal

Politik

03/10/2017 21:21

Nick Allentoft

Dansk Folkeparti har justeret et beslutningsforslag om maskeforbud i forsøget på at få flertal i Folketinget.

Dansk Folkeparti kommer nu med sit konkrete forslag til et såkaldt burkaforbud, som skal gøre det strafbart at bære "maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum". Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget fremsættes onsdag i Folketinget og er en justeret udgave af et DF-forslag fra sidste år. 

Dengang hed det, at en overtrædelse burde sanktioneres med en bøde og eventuelt "et pligtmæssigt kursus" i danske værdier. Nu vil DF lade det være op til en politisk forhandling at fastlægge straffen.

- Vi har udformet det på en måde, så det bliver svært for andre partier at stemme nej. Hvis forslaget kommer på plads, skal de partier, der stemmer for, mødes og diskutere mulige sanktioner, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet stemte imod DF's forslag sidste år. Argumentet fra udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) var blandt andet, at det er bedre at gå efter dem, der undertrykker, i stedet for at give bøder til dem, der undertrykkes.

Dan Jørgensen vil i dag hverken sige ja eller nej til DF's nye forslag. Partiet afventer regeringens holdning, oplyser han.

Regeringspartierne strides imidlertid med sig selv og hinanden. Venstre er splittet, og Liberal Alliance er imod det forbud, som Konservative går ind for.

Udlændingeordfører Naser Khader (K) påpeger, at LA fik sin vilje, da regeringen i maj gik med til at fjerne blasfemiparagraffen.

- Så må de også give sig her, siger Naser Khader, der nægter at stemme imod et forbud.

Men LA står fast.

- Vores modstand handler ikke om sanktionen. Vi er imod et forbud, fordi det kan få den effekt, at undertrykte kvinder slet ikke får lov til at forlade hjemmet. Og så har man skabt et endnu værre fængsel for dem, siger Christina Egelund (LA) til Jyllands-Posten.

Venstre oplyser, at folketingsgruppen endnu ikke har drøftet DF's forslag.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce