Dom: Søstre får erstatning fra kommune i misbrugssag

Velfærd

14/06/2017 10:21

Nick Allentoft

I årevis blev søskende misbrugt af deres plejefar. Onsdag blev Slagelse Kommune dømt til at betale erstatning.

Tre søstre får hver 100.000 kroner i erstatning fra Slagelse Kommune i sag om misbrug, lyder Østre Landsrets dom. 

Det fremgår, at kommunen burde havde opdaget og forhindret overgrebene, som søskendeflokken blev udsat for i den plejefamilie, de boede hos fra 1999 til 2005 lidt udenfor Skælskør.

Sådan lyder dommen ved Østre Landsret i en principiel sag, hvor en søskendeflok har sagsøgt kommunen, efter de gennem en årrække blev udsat for overgreb i det hjem, hvor de var i familiepleje.

De tre kvinder, der nu er i 20'erne, mener, at kommunen svigtede dem, da de blev udsat for overgreb af deres plejefar, og at kommunen ignorerede alle advarsler. Den vurdering er retten enig i.

Kommunen har svigtet, fremgår i dommen. Kommunen burde havde opdaget og forhindret overgrebene, som søskendeflokken blev udsat i hjemmet, hvor de boede fra 1999 til 2005 uden for Skælskør.

Søstrene blev placeret i plejehjem i februar 1999, da de var mellem fire og otte år. Her blev de udsat for vold og seksuelt misbrug.

Løbende blev Skælskør Kommune, som først havde sagen, og senere Slagelse Kommune, underrettet om, at noget var noget galt i plejefamilien.

I 2008 blev plejefaren dømt for vold og overgreb. Dommen blev senere stadfæstet i landsretten.

Søstrene kom i pleje, efter at deres far i efteråret 1997 slog moren ihjel med en kniv og gravede hende. Begge forældre havde palæstinensisk baggrund.

Sagen bliver anset som principiel og er derfor begyndt direkte i landsretten uden at runde byretten. Dommen forventes at få afgørende betydning for lignende sager i fremtiden.

OVERBLIK: Tre søstre vinder erstatningssag mod kommune Slagelse Kommune skal betale erstatning til tre søstre, der er blevet misbrugt hos en plejefamilie. 

I årevis blev pigerne misbrugt af deres plejefar. Onsdag blev Slagelse Kommune ved Østre Landsret dømt til at betale erstatning på 100.000 kroner til hver af pigerne. 

Få her et overblik over sagen:

* De tre søstre, der alle er i 20'erne, krævede hver 300.000 kroner i erstatning fra Slagelse Kommune (tidligere Skælskør Kommune). 

* I alt er der fire søskende, men den ældste søster, der er handikappet, er ikke med i søgsmålet.

* Advokat Mads Krøger Pramming, der repræsenterer søstrene, har rejst sagen på baggrund af menneskerettighedskonventionen.

* Dommen forventes at få afgørende betydning for andre misbrugssager. Under retssagen har der også været repræsentanter til stede fra Kommunernes Landsforening, KL, og Institut for Menneskerettigheder.

* Ifølge Børns Vilkår kan dommen få principiel betydning for mange sager om børn, som har været udsat for overgreb og kan tænkes at kræve erstatning fra deres hjemkommuner.

* Det var i februar 1999, at søstrene, som på det tidspunkt var mellem fire og otte år gamle, blev placeret i plejefamilien. Her blev pigerne udsat for vold og seksuelt misbrug.

Der kom løbende underretninger om, at noget var galt i plejefamilien, til Skælskør Kommune, som først havde sagen, og senere Slagelse Kommune.

* Plejefaren blev i 2008 i byretten dømt for vold og overgreb, og landsretten stadfæstede senere dommen.

* Det er ikke den eneste sag, hvor ofre for seksuelt misbrug har lagt sag an mod en kommune. 

* I en anden sag kræver to piger erstatning af Esbjerg Kommune for at have siddet advarsler om seksuelle krænkelser overhørig.

* 8. maj 2017 frifandt landsretten Esbjerg Kommune for at betale erstatning til ofrene, der nu har taget sagen til Højesteret.

Kilder: Ritzau, Politiken og Børns Vilkår.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce