EU: Danmark har langt igen med miljøet

Politik

03/03/2015 10:21

Suleman Haider

Der er rigtig god plads til forbedringer i det grønne Danmark, fastslår EU's Miljøagentur i ny rapport.

Selv om vi i egen selvforståelse er med helt fremme i det grønne førerfelt, har Danmark stadig massive udfordringer på miljøområdet.

Det fastslår EU's Miljøagentur tirsdag i en ny rapport, der kortlægger udviklingen i 39 lande i Europa.

Trods lyspunkter er en stor del af Danmarks natur stadig i dårlig stand, vi er langt fra EU's mål for rent vand på grund af kvælstof og sprøjtegifte, og danskernes træk på naturens rigdomme er blandt de højeste i verden.

Ligeledes er vores økologiske fodaftryk - altså sliddet på natur og miljø - blandt de tungeste på kloden, selv om vores belastning er gået en anelse ned. 

Danskerne er eksempelvis tæt på at være europamestre i at producere husholdningsaffald med 1,8 ton om året pr. indbygger.

EU-rapporten, der udgives hvert femte år, er en uafhængig analyse, som skal skabe klarhed og perspektiver for politikere, interessegrupper og borgere, understreger Miljøagenturet.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) medgiver da også, at der er nok at tage fat på.

- Der er god grund til stadig at holde snuden i sporet og have ambitiøse målsætninger for Europa. 

- Rapporten siger jo blandt andet, at vi skal blive bedre til at beskytte vores vandmiljø og vores biologiske mangfoldighed og bedre i forhold til luft og vores brug af naturressourcer. Det er netop nogle af de overordnede områder, jeg har fokus på, siger hun til Ritzau.

Kirsten Brosbøl glæder sig over, at det ifølge miljøagenturet faktisk kan ses, at miljøpolitikken virker, når man gør en indsats - for eksempel for at begrænse kvælstof, sprøjtegift og andre miljøfremmede stoffer i overfladevand og grundvand.

- Vi har nu med næste generations vandplaner en sådan situation, at der er områder i Danmark, hvor vi faktisk ikke behøver gøre mere. 

- Det er første gang nogensinde, vi kan sige, at vi er så tæt på målet, siger hun.

 

Mest Læste

Annonce