EU venter tre mio på vej de næste to år: Nu lukker Tyskland for flygtninges gennemrejse

Infrastruktur

05/11/2015 21:31

Nick Allentoft

Europa-Kommissionen skønner at tre millioner mennesker på flugt fra krig og fattigdom vil søge til Europa frem til udgangen af 2017. Nytilkomne flygtninge i Tyskland får nu pligt til at forblive i en bestemt region i den delstat, de er kommet til.

Lederne fra de to store koalitionspartier i den tyske forbundskansler Angela Merkels regering nåede torsdag til enighed om nye særlige bestemmelser for flygtninge. De vil betyde, at flygtninge får pligt til at forblive i en bestemt region, når de er kommet til Tyskland.

Det skrev nyhedsbureauet dpa, som henviste til kilder i socialdemokratiet SPD. Aftalen omfatter også Horst Seehofer, formand for CDU's konservative søsterparti i Bayern, CSU. Seehofer har kraftigt kritiseret Merkels "åben dør-politik" over for flygtninge og migranter.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Aftalen indebærer blandt andet en såkaldt "skærpet residenspligt", som betyder, at asylsøgere ikke må forlade bestemte områder i de tyske delstater.

Forbundskansler Merkel har erklæret, at Tyskland vil tage imod asylansøgere fra Syrien, og det har ført til, at migranter og flygtninge også fra andre lande i stort tal søger mod Tyskland.

Regeringen venter mindst 800.000 asylansøgere i år, og i delstaterne bokser lokalmyndigheder med at skaffe husly til de mange mennesker og få dem igennem asylsystemet.

Specielt i Bayern melder delstatsregeringen under ledelse af Horst Seehofer om problemer. Bayern står i første række for modtagelsen af de tusindvis af mennesker, der hver dag kommer til Tyskland.

Sigmar Gabriel sagde efter mødet med Merkel, at "særlige foranstaltninger for flygtninge, som er uden chance for at få asyl, er en god og stabil vej frem". 

Gabriel tilføjede, at han er glad for, at der ikke tales om "transitzoner eller varetægtsfængslinger."

- Det er en helt igennem passende foranstaltning, at der tales om en "residenspligt". Tyske borgere har en fundamental ret til at vente, at staten sørger for orden under flygtningekrisen, sagde SPD-lederen.

Den stadigt voksende strøm af migranter og flygtninge har tvunget tyske lokalregeringer til at indkvartere mange nytilkomne i hostels, mobilehomes, militærforlægninger, sportshaller eller opvarmede telte. 

Selv om Merkel har været stålsat, har tilstrømningen af fremmede også medført tilbageslag som racistiske angreb mod flygtningecentre, og støtten til den ellers så populære kansler er dalet. 

  EU forventer tre millioner flygtninge frem til 2017 Tre millioner flygtninge og migranter på flugt fra krig og fattigdom ventes at slå sig ned i Europa fra i år og frem til udgangen af 2017. Det forudser EU-Kommissionen i sin økonomiske efterårsprognose, der offentliggøres torsdag.   - Overordnet set forventes det, at ekstra tre millioner mennesker vil ankomme til EU i løbet af prognoseperioden, skriver EU-Kommissionen.   - Det svarer til en forøgelse af befolkningen med 0,4 procent taget i betragtning, at nogle asylansøgere ikke vil kunne opnå international beskyttelse, står der i EU-prognosen, der dækker perioden fra 2015 til 2017.   EU-Kommissionen forventer således en million nyankomster i 2015. Men der kan også komme endnu flere, hedder det i prognosen, fordi menneskestrømmen ind i EU foreløbig er fortsat langt ind i efteråret.   Fra 2017 forventer EU-Kommissionen dog "en gradvis normalisering af tilstrømningen", fremgår det af efterårsprognosen. EU-Kommissionen kommer samtidig med en første vurdering af de økonomiske konsekvenser af den store tilstrømning. Og den viser ifølge EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, at migranterne kan hjælpe med at skabe fremgang i europæisk økonomi.   - Der vil være en effekt på væksten, der er svag, men positiv for EU som helhed, siger Moscovici.   Om tilstrømningen ender med at være positiv for europæisk økonomi handler i høj grad om, hvorvidt EU-landene formår at integrere de mange flygtninge og migranter på arbejdsmarkedet.   Det spiller også en rolle, om flygtningebølgen især viser sig at bestå af uuddannede eller lavtuddannede arbejdere. Hvis det er tilfældet, vil den positive økonomiske effekt ikke blive så stor, fremgår det af prognosen.   På plussiden tæller det til gengæld, at flygtninge og migranter er mere villige end EU-borgere i almindelighed til at påtage sig dårligt lønnet arbejde under deres kvalifikationer og i egne af landet, som de færreste ønsker at flytte til.   FAKTA: Asylansøgere og migranter i Tyskland i år
  • Tyskland registrerede i oktober, at 181.000 flygtninge og migranter ankom til landet. 
  • Den største enkeltgruppe er syrere. Det drejer sig om 88.640. De fleste af resten er fra Albanien, Afghanistan, Irak og Kosovo.
  • Indenrigsministeriet i Berlin siger, at Tyskland i år har registreret 758.000 flygtninge og migranter ved udgangen af oktober.
  • Embedsmænd har før anslået, at der i hele 2015 kommer 800.000 til Tyskland. Men med to måneder tilbage af året regnes tallet for at være for lavt sat.
  • Der er i år kun registreret 362 asylansøgninger. Den store forskel mellem det tal og antallet af migranter og flygtninge illustrerer, at Tyskland står med en stor bureaukratisk opgave. Der har ikke været tid og ressourcer til at begynde processen med at behandle alle asylansøgninger endnu.
  Kilde: dpa   /ritzau/ /ritzau/

Mest Læste

Annonce