Finansministeriet opsplittet men: Innovationsminister skal kæmpe for indflydelsen

Politik

29/11/16 9:45

Nick Allentoft

Sophie Løhde kan udvikle nyt ministerium til strategisk drivkraft. Men det kan også ende i ren administration. Jobbet som innovationsminister handler om at få mere velfærd for pengene, lyder forklaring om nyt ministerium.

Sophie Løhde (V) går efter udvidelsen af regeringen fra at være sundhedsminister til at være minister for offentlig innovation.

Dermed får hun ansvaret for, at borgerne får mere velfærd for pengene, siger hun selv om det nyoprettede ministerium.

- Vi får et skifte væk fra proces og registreringskrav til i højere grad at sætte fokus på mål, kvaliteter og resultater til gavn for den enkelte borger.

LÆS MERE OM CENTER FOR OFFENTLIG INNOVATION

- Kort sagt, hvordan vi får den offentlige sektor til at køre længere på literen i en tid, hvor pengene er få, sagde innovationsministeren til DR.

Temaside om Innovation

Vi samler alt indhold om innovation på en temaside. Find den her.

Begrebet "offentlig innovation" handler om at finde løsninger, der ikke er set før og at bringe gode løsninger fra et sted i den offentlige sektor til et andet.

Med udnævnelsen får hun også en større del af finansministerens tidligere opgaver og rykker ind i Finansministeriet, hvor der hidtil kun har siddet én egenrådig minister.

Den afgående finansminister Claus Hjort (V) understregede ved ministeroverdragelsen dog, at der bliver tale om "to ligeværdige ministre" i det økonomiske magtcentrum på Slotsholmen.

Sophie Løhde får ansvar for modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor.

Hun skal også sætte sig for bordenden, når det gælder overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale i det offentlige.

Og sager vedrørende digitalisering og it ligger også under hende.

Desuden har regeringen jævnfør det nye regeringsgrundlag nedsat en ledelseskommission, der skal sikre bedre ledelse i det offentlige, og hun skal stå for et moderniseringsprogram for den offentlige sektor.

Moderniseringsstyrelsen, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT og Statens Administration med samlet omkring 1000 ansatte kommer til at høre ind under det nye resortområde.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) påpegede ved præsentationen af regeringsgrundlaget søndag, at trekløverregeringen vil "styrke kernevelfærden".

For Sophie Løhde betyder det at give borgerne en øget grad af frie valg, sætte medarbejderne fri med respekten for deres faglighed og at sætte ledelse i højsæde, lyder forklaringen.

Strategisk mulighed med store udfordringer

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, sammenligner i en klumme posten med Monty Pythons "Ministeriet for gakkede gangarter," mens samfundsforsker Johannes Andersen vurderer, at ministeriet er oprettet, fordi der var brug for et ministerium, til et reelt, strategisk kraftcenter.

- Man kan godt have fornemmelsen af, at det måske mere er formålet at lave et nyt ministerium, end det er en bevidst satsning på at være på forkant med udviklingen. Men det giver mening, fastslår Johannes Andersen, der er lektor ved Aalborg Universitet.

Det, der giver mening ifølge forskeren, er, at der foregår en bevægelse i den offentlige sektor væk fra den udskældte New Public Management i retning af at inddrage borgerne mere. Set i det lys kan Sophie Løhdes ministerium få stor indflydelse. 

Men i modsat retning trækker, at ministeren for offentlig innovation ikke får plads i regeringens magtfulde udvalg, koordinationsudvalget og økonomiudvalget.

Sophie Løhde kommer fysisk til at sidde i Finansministeriet, og kommer dermed til at danne parløb med den nyudnævnte finansminister, Kristian Jensen (V). Den afgående finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), understregede i sin tale ved ministeroverdragelsen, at der er tale om "to ligestillede ministre".

Selv betegner Sophie Løhde sin opgave som at få den offentlige sektor til at "køre længere på literen". Hvis Johannes Andersen skal give Sophie Løhde et godt råd til at få indflydelse, er det at arbejde tæt sammen med kommunerne.

- De kommuner, der er længst fremme, har nogle erfaringer, hun kan bruge til at få mere punch på, når hun skal udvikle strategiske pejlemærker, siger han.

/ritzau/

Annonce