GGGI-sms'er afslører rå tone mellem Løkke og Friis Bach

Politik

12/07/2015 11:15

Nick Allentoft

"Tøset" og "sølle" er ord, som Lars Løkke Rasmussen brugte om Christian Friis Bachs udlægning af GGGI-sag.

Tonen mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) var kontant, da sagen om Løkkes dyre rejser på første klasse for klimaorganisationen GGGI kørte på fuldt blus i efteråret 2013.

Det viser en hidtil hemmeligholdt sms-korrespondance, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

I sms'erne, der stammer fra oktober 2013, beskylder Lars Løkke Rasmussen den radikale Christian Friis Bach for ikke at anerkende det arbejde, Løkke har lavet som formand for GGGI. Til sidst undskylder Løkke for at have været "lidt spids i tonen" ifølge Ekstra Bladet.

Da Christian Friis Bach 17. oktober udsender en pressemeddelelse om sagen, sender han samme meddelelse i en sms til Løkke, der blandt andet svarer:

- Lidt tøset, at der ikke er et eneste ord om de opstramninger og politikker, procurement, financial regulations, new top management, HR etc - vi har lavet. Men forstår, at fristelsen er for stor, hedder det i sms'en fra Løkke.

Den udlægning er Christian Friis Bach dog uenig i:

- Det står der da. Det anerkendes, at der er sket fremskridt!

Han kritiserer samtidig Venstres nuværende justitsminister, Søren Pind, for "konstant" at angribe ham.

Efterfølgende bruger Løkke formuleringer som "simpelthen for ringe", "ikke meget storhed over det" og "det er simpelthen sølle" om Friis Bachs håndtering af sagen, mens den daværende udviklingsminister peger på, at han "mod alle råd" har holdt V-formanden orienteret i sagen.

- Og det har jeg sat pris på. Ingen tvivl om det. Men troede egentlig, at du personligt stod for ordentlighed.

- Beklager at have taget fejl, skriver Løkke ifølge Ekstra Bladet som svar.

Senere bliver tonen dog noget mere forsonende. Ifølge Ekstra Bladet sker det, da Christian Friis Bach i Politiken roser Løkkes indsats i GGGI.

- Tak. Og undskyld, hvis jeg var lidt spids i tonen. Har aldrig (og så dog, måske en gang før.. smiley) oplevet noget tilsvarende, hvor der ikke er én eneste nuance, skriver Løkke efterfølgende i en sms.

GGGI-sagen førte 21. november 2013 til, at Christian Friis Bach trak sig som udviklingsminister, da det kom frem, at han havde deltaget i GGGI-møde, hvor organisationens omstridte rejseregler var blevet vedtaget.

OVERBLIK: Sådan forløb GGGI-sagen En minister gik af, og Lars Løkke Rasmussen fik alvorlige knubs i sag om omstridt klimaorganisationen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var formand for klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI) fra juni 2012 til efteråret 2014. GGGI kom i offentlighedens søgelys i starten af oktober 2013, hvor Ekstra Bladet afslørede, at Løkke havde været på 15 rejser, der tilsammen løb op i over en million kroner. Pengene var gået til flyture på første klasse, luksushoteller og limousiner.   Læs mere om sagens forløb her:   * 13. oktober 2013: Lars Løkke Rasmussen beklager i et åbent brev til Venstres medlemmer, at han ikke tidligere har ændret GGGI's rejseregler, som giver mulighed for den luksuriøse befordring. * 17. oktober: Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) beder et revisionsfirma om at gennemgå organisationens regler og procedurer. Et nyt dansk bidrag til GGGI er betinget af, at organisationens arbejde er i orden. * 20. oktober: Lars Løkke Rasmussen bruger på et pressemøde tre timer og 43 minutter på at besvare pressens spørgsmål om sine rejser. Han fremlægger også alle sine rejsebilag. * 23. oktober: Christian Friis Bach er i samråd om sagen. Her afviser han at have været med til at godkende de kontroversielle rejseregler i sin egenskab af GGGI-bestyrelsesmedlem. * 21. november: Christian Friis Bach trækker sig som udviklingsminister, da han dagen forinden er blevet gjort opmærksom på, at han har misinformeret Folketinget.   * Ministeren har på et møde i GGGI i maj 2012 stiltiende accepteret de rejseregler, som Løkke har benyttet sig af, og som ministeren har nægtet kendskab til. De blev ikke drøftet, men optrådte som et underpunkt uden drøftelser på selve mødet.   * Samtidig igangsætter Udenrigsministeriet en undersøgelse af, hvorfor ministeren ikke tidligere har fået disse informationer.   * 21. november: Rasmus Helveg Petersen (R) bliver ny udviklingsminister. * 28. november: Helveg Petersen trækker sig fra bestyrelsen i GGGI. I stedet skal en embedsmand repræsentere Danmark. * 19. juni 2014: Løkke oplyser, at han stopper i GGGI før tid. * 26. juni 2014: En undersøgelse konkluderer, at tre tjenestemænd har begået tjenesteforseelser i forbindelse med sagen. To af dem modtager en advarsel.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce