Hver 10. akademiker mobbes på jobbet - og ofte af chefen

Ledelse

08/11/15 9:42

Nick Allentoft

Hver tiende akademiker bliver udsat for mobning på sin arbejdsplads, skriver Ugebrevet A4.

I de fleste tilfælde er det kolleger, som står bag mobningen, men i en tredjedel af tilfældene er det faktisk den nærmeste leder, der udpeges som den skyldige. Mobning er mest udbredt i den offentlige sektor.

Det skriver Ugebrevet A4.

De nye tal fremgår af en undersøgelse af akademikernes psykiske arbejdsmiljø, som Akademikernes Centralorganisation har foretaget blandt 28.000 medlemmer af medlemsorganisationerne og er ifølge Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening, foruroligende.

- For syv år siden var mobning ikke noget, vi så eller hørte noget til, men nu får vi en del sager ind. Og når 10 procent i en sådan undersøgelse tilkendegiver, at de udsættes for mobning, er det alt for mange, siger Camilla Gregersen til Ugebrevet A4.

Hun mener, at udviklingen på arbejdsmarkedet med krise og omstruktureringer er skyld i, at mobningen har gjort sit ubehagelige indtog i akademikerkredse.

- Hvis alle er pressede, er der ikke det overskud, der skal til for at gribe ind over for mobning og få det stoppet, før det udvikler sig til chikane, siger hun.

Mobning finder ifølge undersøgelsen sted, ’når én eller flere personer gentagne gange over en længere periode bliver udsat for ubehagelige eller negative handlinger eller adfærd på arbejdspladsen, som det er svært at forsvare sig imod’.

Formand Gitte Strandberg i Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak! bekræfter overfor Ugebrevet A4, at det ofte er veluddannede lønmodtagere fra primært den offentlige sektor, der kommer ud i tovene på grund af mobning. I en tredjedel af sagerne, medvirker den nærmeste eder ifølge undersøgelsen til mobning.

Gitte Strandberg er chokeret over ledelsesniveauet på danske arbejdspladser, når hun skal samle folk op, der meget bevidst fra ledelsens side er blevet presset ud af deres arbejdsplads.

Hun mener, at det ofte er kompetente, engagerede og selvstændige mennesker, der bliver mobbet, fordi de kan let kan opfattes som en trussel for andre, der er bange for at miste magt, position og opgaver. Derfor skal de holdes nede, påpeger hun.

Dansk Magisterforening har nu iværksat projekter for mobbede medlemmer i Køberhavn og Århus.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce