Juncker udstikker sin EU-kurs for 2015

Politik

16/12/2014 18:02

Nick Allentoft

EU-Kommissionen fremlægger en arbejdsplan for 2015 med fokus på vækst, energi, skat og indvandring. Læs reaktioner her.

Den store investeringsplan til 2350 milliarder kroner, et ambitiøst digitalt indre marked i EU, de første skridt imod en europæisk energiunion, kamp mod skatteunddragelse og skattesvig, mere fælles fodslag om indvandringspolitik og et styrket samarbejde om euroen. 

Det er hovedoverskrifterne i det arbejdsprogram, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, tirsdag præsenterer i Strasbourg sammen med første næstformand Frans Timmermans. 

Den ny EU-kommission har sat sig for at give Europa en ny start og begrænse EU's lovgivning, så det i højere grad overlades til medlemslande og regioner at lovgive, siger Juncker. 

Desuden skal der ryddes op i gamle lovinitiativer, der ikke er blevet eller skønnes at kunne blive til noget.

- Kommissionen skal koncentrere sig om de store emner. Vi er i gang med at gennemgå 452 lovgivningsinitiativer, og hovedemnerne er vækst og beskæftigelse, siger Juncker.

EU-Kommissionen vil i 2015 søsætte 23 udspil, hvor tallet under tidligere kommissioner har været op mod 100 om året.

- Kommissionen vil inden for et halvt år komme med en udtalelse om det, der er blevet kaldt "tax rulings" (skatteaftaler). Derudover vil vi fremsætte et program, der skal bekæmpe skattesvig og skatteunddragelse, siger Juncker om de omstridte aftaler fra Luxembourg.

Han tilføjer, at kommissionen vil arbejde for, at virksomhederne betaler skat i de lande, hvor de tjener deres penge. 

Sidste uge blev en liste med 80 lovforslag lækket. Listen omfatter lovforslag, som EU-Kommissionen har lagt op til at skrotte, såfremt den samlede kommission kan enes om det.

Det har siden vakt røre, at forslag om renere luft og om "cirkulær økonomi" om mere affaldsgenbrug var med på skrotlisten.

Næstformand Timmermans bekræfter, at kommissionen vil trække affaldsforslaget fra juli 2014 tilbage. Men kun for at komme med noget bedre.

- Vi trækker forslaget om affaldspakken, men vi fremsætter et nyt forslag, der er mere ambitiøst, og jeg vil garantere, at det kommer i 2015, siger Timmermans.

 

FAKTA: Det siger de om EU-kommissionens plan

EU-Kommissionens arbejdsplan for en overvejende fin modtagelse af flere af de danske EU-parlamentsmedlemmer.

Ulla Tørnæs (V):

- Arbejdsprogrammet indeholder rigtig mange gode takter. Særligt kommissionens ambitioner om at sætte en ny vækstdagsorden og at bekæmpe administrativt bøvl ser jeg som afgørende for at få Europa tilbage på sporet. Det er på allerhøjeste tid at bryde EU's mur af bureaukrati ned og i stedet sørge for, at EU står for enkel og god lovgivning.

Morten Messerschmidt (DF):

- Det er forfriskende at se, at Kommissionen nu endelig lægger op til at trække følehornene lidt til sig efter nu i årtier at have sprøjtet lag på lag af tunge og omkostningsfulde love og regler ud over de europæiske medlemsstater. 

Jeppe Kofod (S):

- Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at redde Den Cirkulære Økonomi i arbejdsprogrammet. Jeg har arbejdet intenst på de indre linjer for at lægge pres på kommissionen som helhed og (næstformand) Timmermans i særdeleshed. Det er nu lykkedes. Det er rigtigt godt nyt for både naturen, klimaet og ikke mindst den danske økonomi. 

Morten Helveg (R):

- Jeg glæder mig over deres løfte om at omstille energisektoren til CO2-neutralitet. Det er mit overordnede mål som ordfører for energisikkerhedsstrategien. Det er positivt, at kommissionen ønsker en transportsektor med mindre CO2-udledning. Det er helt afgørende, at alle Europas lande følger i den danske regerings spor og investerer massivt i tog i stedet for blindt at bygge flere og flere motorveje. 

Margrete Auken (SF):

- Kommissionens første skridt bliver et fejltrin af rang. Hundredetusinder grønne arbejdspladser er kastet i skraldespanden, og chancen for at redde 58.000 europæere fra luftforureningens dødelige konsekvenser er forduftet.

Kilder: EU-Parlamentet

/ritzau/

Mest Læste

Annonce