KL medlemmer siger nej til fusionsplaner

Politik

13/03/2015 10:44

Nick Allentoft

Et flertal går imod KL-bestyrelsens ønske og udskyder fusionsplanerne med Danske Regioner. "Det er jo kærligheden til KL, der kommer til udtryk i dag," siger formand Martin Damm mens regionernes formand er skuffet.

Den storstilede fusion mellem Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) er foreløbig sat på pause. Og er måske endda helt død.

"Det her er ikke et forslag vi vil komme rendende med i tide og utide," lød det fra KL-formand Martin Damm (V) på et kort pressemøde. Han blev suppleret af sin næstformand Erik Nielsen, der understregede, at projektet var et fælles bestyrelsesprojekt.

"Det her har vi trykprøvet flere gange forud for Topmødet i Aalborg. Blandt andet på borgmestermødet i januar, hvor vi godt fornemmede en vis bekymring," sagde Erik Nielsen. 

Et snævert flertal på KL's kommunale topmøde i Aalborg har således besluttet at udskyde beslutningen om at undersøge en fusion mellem KL og Dansk Regioner til efter folketingsvalget. Men hvad der helt konkret skal til, før forslaget igen kan komme op, ville hverken formand eller næstformand sige noget om. 

              Læs mere om fusionsplanerne her

Flertallet er dermed gået imod bestyrelsen i KL, der havde opfordret til at igangsætte undersøgelsen allerede nu. Fusionsplanerne mellem de to store administrative enheder blev præsenteret i november sidste år af KL's formand, Martin Damm (V), og formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S). En godkendelse fra det kommunale bagland var første formelle skridt.

"Jeg er glad for, at det kom til en afstemning," kunne en smilende Martin Damm ironisk konstatere, efter at valgresultatet var blevet læst op. På det efterfølgende pressemøde mente KL-formanden, at debatten havde bekræftet KL som organisation.

"Jeg tror egentlig vores medlemmer anerkender, at vi som bestyrelse har lagt det her frem til debat, og debatten siden udtrykker måske vores fælles kærlighed til KL," sagde Martin Damm.

Lige meget hvad, så må resultatet betegnes som et nederlag for KL-toppen. En del kommuner, både røde og blå, store og små, har under topmødet talt imod planerne. De har blandt andet begrundet med, at de små kommuner kan risikere at blive klemt, ligesom det er uklart, hvad der vil ske med regionerne efter et valg, hvis blå blok kommer til magten.

Der blev derfor stillet et ændringsforslag om at udskyde planerne til efter valget, hvilket altså opnåede flertal. 255 stemte for ændringsforslaget, mens 248 stemte imod.

Fusionen skulle efter den oprindelige plan være gennemført 1. januar 2018.

 

Regioner: Vi havde håbet på en fusion med KL Det var en våd klud i ansigtet på regionernes formand Bent Hansen (S), da et flertal af det kommunale bagland fredag middag stemte nej til en fusion med Danske Regioner.

Han har været en af fortalerne for fusionen mellem de to store organisatoriske enheder, der dermed må betegnes som død.

- Bestyrelserne havde en fælles indstilling om, at der skulle ske en fusion, så ja, det havde jeg da håbet på, siger han. Jeg tager til efterretning, at et flertal hos kommunerne har nedstemt forslaget, siger han.

Regionerne skal på et bestyrelsesmøde i næste uge diskutere, hvordan de vil forholde sig til situationen - sandsynligvis blot med en konstatering af, at fusionen ikke bliver til noget i denne omgang.

Bent Hansen tør ikke spå, om en fusion kan komme på tale på et senere tidspunkt.

- Hvis det kommer op igen, skal det være med en betydelig grad af sikkerhed for, at der er meget stor opbakning til projektet i begge organisationer, siger Bent Hansen.

Han noterer sig samtidig, at KL - selvom man har sagt nej til en fusion - har bakket op om et øget samarbejde med regionerne om det sundhedsfaglige.

/ritzau/DenOffentlige

Mest Læste

Annonce