Kommuner vil ikke bruge flere penge næste år end aftalt

Politik

01/12/2014 15:32

Suleman Haider

Kommuner holder de aftalte budgetter for næste år med regeringen, viser budgetter for de 98 kommuner.

Kommunerne regner næste år med at holde sig på dydens smalle sti, som Kommunernes Landsforening (KL) i sommer aftalte med regeringen for budgetterne i 2015.

Det viser den gennemgang af kommunernes budgetter, som Økonomi- og Indenrigsministeriet og KL har lavet. 

I år har kommunerne budgetteret at bruge 234,5 milliarder kroner på service og 17,7 milliarder kroner på anlægsudgifter. Her viser gennemgangen, at serviceudgifterne ligger 172 millioner kroner under det aftalte, mens anlægsudgifterne er 171 millioner kroner over. 

- At vi kan ramme det aftalte budgetniveau med så lille en afvigelse er imponerende, når man tænker på, at 98 kommuner har koordineret budgetter for over 250 milliarder kroner, siger KL's formand, Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V). 

Han mener, at kommunerne yder et stort bidrag til at sikre samfundsøkonomisk balance. Nu skal 98 kommuner, fem regioner samt staten følge fireårige budgetlove, som lægger stramme rammer om de årlige budgetter. 

Loven skal sikre, at Danmark følger EU's stramme finanspagt, som lægger loft over, hvor store statsunderskud EU-landene må have. Finanspagten kom efter de svimlende statsunderskud i flere sydeuropæiske lande samt storstilet svindel med statistikken i Grækenland. 

Inden budgetloven havde kommunerne i en snes år næsten konsekvent overskredet de budgetter, som KL i 90'erne og 00'erne aftalte med først Nyrup-regeringerne og siden Fogh-regeringerne. 

Det har ikke været let at beskære anlægsudgifterne, understreger KL's formand.

-Jeg vil ikke lægge skjul på, at det på anlægsområdet har været en stor udfordring at få udgifterne bragt ned. Mange kommuner har udskudt vigtige projekter, og jeg håber, at regeringen vil være lydhør over for kommunernes anlægsbehov, når vi til sommer skal forhandle om økonomien for 2016, siger Martin Damm.

Mest Læste

Annonce