Mikroplast i drikkevandet: 16 prøver afslører plastforurening

Bæredygtighed

20/9/17 11:59

Nick Allentoft

For første gang er der fundet mikroplast i dansk drikkevand. Fundet er gjort i prøver fra 16 husstande. Politikere kræver flere undersøgelser.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bør sætte en undersøgelse i gang, der kan afdække omfanget af mikroplast i det danske drikkevand.   Sådan lyder opfordringen fra en samlet opposition, efter der for første gang er fundet mikroplast i drikkevandet.

I prøver af drikkevandet i 16 husstande i københavnsområdet blev der fundet i gennemsnit 18 stykker mikroplast per liter vand.

- Det er jo ny viden for os, at der er mikroplast i det danske drikkevand, siger Radikale Venstres miljøordfører, Ida Auken.   - Vi drikker grundvand i Danmark og ikke renset spildevand som mange andre steder. Derfor burde vi ikke opleve de samme problemer. Vi vil gerne have opklaret, hvor mikroplasten kommer fra, siger hun.   Derfor indkalder Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og sundheds- og ældreminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd.   I begyndelsen af september blev der offentliggjort flere undersøgelser, der viser, at drikkevandet i en lang række lande og større byer er forurenet med mikroplast.

- Jeg forventer, at ministeren vil gøre det her til en del af en større plaststrategi, så vi kan komme til bunds i, hvordan vi bekæmper mikroplast, siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Mikroplast kan være fragmenter af større affaldsstykker. Men det kan også være små plastkugler.   Plastkuglerne benyttes som råvarer i plastindustrien eller som ingredienser i personlige plejeprodukter såsom tandpasta, bodyscrub, læbestift og anden sminke.     FAKTA: Mikroplast i det danske drikkevand Kugler af plast benyttes blandt andet som råvarer i plastindustrien eller som ingredienser i plejeprodukter. For første gang er det blevet undersøgt, om der er mikroplast i det danske drikkevand, og det er der.   Her er, hvad vi ved om mikroplast i drikkevandet.    * Definitionen på mikroplastik er plastikpartikler, som er mindre end fem millimeter store.   * Mikroplastik kan være fragmenter af større affaldsstykker, men det kan også være små plastkugler.   * Plaststykkerne benyttes som råvarer i plastindustrien eller som ingredienser i personlige plejeprodukter såsom tandpasta, bodyscrub, læbestift og anden sminke. De kan også komme fra bildæk, maling og vejstriber.   * Man kender endnu ikke betydningen af mikroplast for levende organismer, men undersøgelser viser, at det ophobes i dyr igennem fødekæden.   * En pilotundersøgelse foretaget af et hold miljøteknologer fra Cphbusiness Laboratorie og Miljø viser, at drikkevand fra 16 husstande i Københavnsområdet i gennemsnit indeholdt 18 stykker mikroplast per liter vand.   * Man ved ikke, om mikroplasten stammer fra forsyningsnetværket, rørføringen i bygningerne eller grundvandet.   * I et studie af drikkevandsprøver fra hele verden var 83 procent af prøverne forurenet med mikroplast. Prøverne er dog så spredte, at de kræver yderligere undersøgelse.   Kilder: Naturvårdsverket, TT, DR Viden, orbmedia.org.   /ritzau/  

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.