Minister afviser konsekvenser af mio-besparelser på beredskabet

Infrastruktur

03/12/2014 10:46

Nick Allentoft

Forsvarsministeren mener ikke, at det danske beredskab vil tage skade af en slankekur på 300 mio. kr. om året. Selvfølgelig vil det mærkes, siger kritikere.

Kan Danmark for fremtiden bekæmpe ekstremt vejr og store mængder vand i gader og havneindløb, når beredskabet skal barberes med 300 millioner kroner årligt?

Det var hovedspørgsmålet i lokale 2-080 på Christiansborg, hvor forsvarsminister Nicolai Wammen tirsdag var kaldt i samråd.

Enhedslistens forsvarsordfører Nicolai Villumsen mener ikke, det er muligt og opfordrede direkte ministeren til at kalde "en spade for en spade" og erkende, at besparelser er lig med forringelser.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at buen under stormen Bodil var spændt til bristepunktet. Derfor er det vel oplagt at spørge, om vi så efter besparelserne kan klare den næste gang, sagde Nicolai Villumsen i samrådet.

Der er imidlertid slet ingen grund til bekymringer. De kommende besparelser vil ikke gå ud over borgerne, forsikrer forsvarsministeren. 

- Vi mener, at de effektiviseringer, vi har fastlagt, er inden for rammerne af, hvad der er muligt uden det går ud over beredskabets robusthed, siger Nicolai Wammen til Ritzau.

Han henviser til analyser og rapporter fra det såkaldte strukturudvalg, der viser et potentiale for at effektivisere de nuværende seks statslige beredskabscentre og 86 kommunale brandstationer.

Derfor er det allerede besluttet, at Beredskabstyrelsen skal skæres ned med 175 millioner kroner om året - svarende til mere end en fjerdedel af det samlede budget - og de kommunale brandstationer skal sløjfes og erstattes af maksimalt 20 større centre landet over.

Blandt kritikerne af besparelserne, som både Venstre, DF og Kommunernes Landsforening (KL) har været med til at forhandle på plads, er der især en udbredt bekymring for, at det går ud over de danske udkantsområderne, når beredskabet slankes. 

Dette ligger også De Konservative på sinde, hvor forsvarsordfører Tom Behnke under samrådet slog et slag for de danske ø-samfund.

- Hvor skal Bornholm og Samsø henvende sig for at få den samme grad af assistance, som i dag, spurgte ordføreren retorisk.

Samtidig affejede han ministerens udlægning af, at besparelserne ikke vil kunne mærkes af borgerne.

- Der kan meget vel være nogle besparelser, når beredskabet samles i færre enheder. Men når der skal spares så mange millioner på beredskabet, så kan det hele altså ikke findes på administrative poster. Det kan det bare ikke, siger Tom Behnke.

Partiet Venstre havde også flere repræsentanter ved samrådet. De var især bekymret for, at der ikke er en klar plan for, hvilke beredskabsopgaver, der fremover skal være Beredskabstyrelsen og hvilke, der skal løses kommunalt.

Nicolai Wammen afviste imidlertid deres angreb ved gentagne gang at pointere, at partiet selv havde været med til at forhandle besparelserne på plads og derfor må påtage sig sin del af ansvaret.

Dette fik formanden for forsvarsudvalget, Karsten Nonbo (V), til skælmsk at slå fast, at hans kommentarer såmænd også bare var at opfatte som velmente råd.

- Jeg prøver jo bare, at sikre ministeren, så han ikke står til spanking, når beredskabet ikke fungerer, sagde Nonbo.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce