Minister er tilfreds med Udlændingestyrelsens nye svar

Politik

17/12/2014 14:34

Suleman Haider

Udlændingestyrelsen afviser i ny redegørelse, at der har været politisk indblanding i Eritrea-rapport. Og Frederiksen venter på Ombudsmanden i Eritrea-sag

- Et rodet forløb.

Sådan lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen (S) efter, at hun onsdag fik den anden redegørelse på to dage fra Udlændingestyrelsen om udarbejdelsen af en omstridt landerapport om Eritrea.

Men ministeren erklærer samtidig, at hun nu har fået svar på de spørgsmål, hun tirsdag mente, der stod tilbage efter den første redegørelse.

Her sendte Mette Frederiksen prompte redegørelsen tilbage i hovedet på Udlændingestyrelsen og efterlyste svar på, hvorfor styrelsen pludselig brugte helt andre metoder, end man plejede i den slags rapporter.

Desuden efterlyste ministeren svar på den massive kritik, som rapporten har været udsat for fra snart sagt alle sider - blandt andre en stribe af de medvirkende kilder og de oprindelige hovedforfattere på rapporten, der nu har fået skriftlige advarsler af deres chefer.

- For det første afviser styrelsen meget klart alle beskyldninger om politisk indblanding. Styrelsen skriver, at man ikke har forsøgt at tegne et bestemt billede af situationen i Eritrea, skriver Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

- For det andet kan jeg konstatere, at styrelsen har beskrevet sine overvejelser om, hvordan rapporten er bygget op, og hvordan kilderne er anvendt. Også i den forbindelse afvises nogen form for politisk indblanding.

Og så understreger ministeren, at man ikke vil bruge de dele af rapporten, som kilderne har trukket sig fra, i asylbehandlingen:

- Den del af rapporten, som der har været kritik af - og som kilderne har trukket sig fra - har ikke haft og vil heller ikke få nogen betydning. De oplysninger har altså ikke haft og vil heller ikke få nogen betydning, skriver ministeren.

  Frederiksen venter på Ombudsmanden i Eritrea-sag

Mette Frederiksen vil ikke ind på, om hun sætter en egentlig undersøgelse af Eritrea-sagen i gang.

Det videre forløb i den omdiskuterede sag om Udlændingestyrelsens udskældte rapport om forholdene i Eritrea afhænger nu af Folketingets Ombudsmand.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) afventer, om Jørgen Steen Sørensen går ind i sagen, før hun vil forholde sig til en egentlig undersøgelse. 

Det siger hun, efter at hun har modtaget og studeret en række supplerende svar fra Udlændingestyrelsen i sagen. Mandag afleverede styrelsen en redegørelse om forløbet.

- Ombudsmanden har vist interesse for sagen, og jeg stiller alle oplysninger til rådighed, siger hun.

Spørgsmål: Vil du undersøge sagen?

- Jeg afventer Ombudsmanden, siger hun.

Ombudsmanden viste for halvanden uge siden interesse for sagen, men han besluttede også at holde sig ude af sagen på daværende tidspunkt.

- Det skyldes, at Justitsministeriet har oplyst, at ministeriet selv har iværksat undersøgelser af sagen, forklarede Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Han afviste dog ikke at gå ind i sagen på et senere tidspunkt.

- Ombudsmanden har bedt om at blive orienteret om Udlændingestyrelsens redegørelse, og om hvad Justitsministeriet eventuelt vil gøre på baggrund af redegørelsen. På denne måde følger Ombudsmanden med i Eritrea-sagen, skrev han.

Mette Frederiksen fastslog onsdag, at hun er tilfreds med svarene fra Udlændingestyrelsen.

Rapporten har fået kritik fra flere sider for at tegne et forkert billede af forholdene i Eritrea i forhold til, hvornår man kan sende asylsøgere hjem. 

Som følge af kritikken har Udlændingestyrelsen valgt at se bort fra dele af rapportens konklusioner, når man behandler sager om asylansøgere fra Eritrea.

I år er der kommet cirka 2200 asylsøgere fra Eritrea. Sidste år var tallet 98.

 

 

Mest Læste

Annonce