Minister skyder vandplaner til hjørne

Bæredygtighed

27/11/2015 19:34

Nick Allentoft

Miljø- og fødevareminister udsætter vandplaner. Glædeligt, mener landbruget, mens naturfredningsforeningen mener, at nok en regning sendes til næste generation.

Før nye vandmiljøplaner træder i kraft, så skal det faglige grundlag og konsekvenserne være helt opdateret med den nyeste viden.

Det mener fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V). Derfor udskyder hun offentliggørelsen af de længe ventede vandplaner, der skulle have været klar nu til december.

I stedet forventer ministeren, at de nye vandplaner først er klar til offentliggørelse i første halvdel af 2016.

- Jeg vil være sikker på, at det faglige grundlag for de nye vandområdeplaner er på plads. Det handler om milliarder af kroner, så derfor har jeg tid til at vente på, at alle indsatser, beregninger og vurderinger gennemgås, og at kvælstofudvalget bliver færdigt, siger Eva Kjer Hansen.

Den vurdering er Lars Hvidtfeldt, viceformand hos Landbrug & Fødevarer, helt enig i.

- Processen med de første vandplaner var en farce. Det skal vi gerne undgå med de nye. Vi og tusindvis af landmænd har gjort opmærksom på fejl omkring vandområdeplanerne i flere runder af høringssvar, klager til klagenævn og i retssager.

- Vi har løbende argumenteret for, at planerne skulle trækkes tilbage og laves helt om. For os vejer det tungere, at forarbejdet er ordentligt, frem for at planerne er klar på skæringsdagen, siger Lars Hvidtfeldt.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening (DN) er tilbagetrækningen ikke overraskende, når vandplanerne i forvejen er så udvandede.

- Det er trist og perspektivløst for naturen, hvis vi ikke tager hensyn til vandmiljøet nu, men bare sender en endnu større regning videre til de kommende generationer, siger præsident i DN, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Foreningen beklager, at regeringen udskyder den indsats, som skulle sikre dyre- og planteliv i danske søer, åer og fjorde.

- Men det er forventeligt med alle de gaver, regeringen giver landbruget, med fjernelse af randzoner og tilladelser til at gøde mere og bruge sprøjtegift i beskyttet natur. Dermed er det klart, at de overordnede miljømål i vandplanerne også bliver udfordret, siger hun.

 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce