Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

01/12/14 8:20

Suleman Haider

Fem overlæger er sigtet for misbrug af forskningsmidler, Trods skattelettelser betaler de rigeste mere i skat, Konkurssvindlere slipper for let, Professor trækker sig fra omstridt dansk asylrapport, S afventer anbefalinger om gravide alkoholikere, Mand fængslet for voldtægt af 60-årig kvinde, Beruset kærestepar fik dobbeltseng i detentionen, Mand mister livet efter brand i lejlighed på Frederiksberg, Ældre ægtepar omkommer ved gårdbrand nær Skærbæk, Ingen rygende pistoler i ny Løkke-bog.

Fem overlæger er sigtet for misbrug af forskningsmidler

KØBENHAVN: Politiet har valgt at sigte alle de fem overlæger, som Rigshospitalet tidligere politianmeldte for svindel med forskningsmidler, skriver Jyllands-Posten. Der er tale om fem fremtrædende hjertelæger, der nu er sigtet for bedrageri, underslæb, tyveri og dokumentfalsk for i alt omkring 6,5 millioner kroner. De nægter sig alle skyldige, oplyser Københavns Politi ifølge avisen. I tre af sagerne har politiet færdiggjort sin efterforskning. Politiets jurister skal nu afgøre tiltalespørgsmålet. En af overlægerne er sigtet for bedrageri for tre millioner kroner i omkring 390 forskellige forhold. Blandt andet mistænkes den 63-årige hjertelæge for at have købt møbler og fjernsyn til sit eget hjem for forskningsmidler. Midlerne skulle også være blevet brugt til at betale en regning på over 40.000 kroner for en fødselsdagsfest for lægens datter. 

 

Trods skattelettelser betaler de rigeste mere i skat

KØBENHAVN: De højest lønnede danskere har fået de største skattelettelser de senere år. Alligevel betaler de en stigende del af de samlede skatter, skriver Politiken. Det lyder umiddelbart selvmodsigende, men forklaringen er enkel: De højest lønnedes indkomster er simpelthen steget så meget mere end andres, at deres andel af skattebetalingen vokser, selv om deres skatteprocent falder. Det ses tydeligt i den absolutte top – den ene procent, som har de allerhøjeste indkomster. For folk i denne gruppe er skattebyrden faldet fra 58,9 procent i 2001 til 53,3 procent i 2012. Skattebyrden for de 50 procent laveste indkomster er kun faldet fra 43,4 til 41,3 procent, viser en analyse fra den borgerlige tænketank Cepos. Ser man i stedet på top én procents andel af alle skatter og afgifter, som betales, er den steget fra 7,5 i 2001 til 8,3 procent i 2012. 

 

Konkurssvindlere slipper for let

KØBENHAVN: Konkursadvokater skal give politiet besked, hvis de mener, der er foregået kriminalitet i den krakkede virksomhed, de behandler. Men selv om advokaterne i stor stil indrapporterer deres begrundede mistanker, sker det alt for sjældent, at politiet efterforsker sagerne. Det skriver Politiken. I op mod halvdelen af sagerne får advokaterne end ikke en tilbagemelding fra politiet. Og når det endelig sker, at sagerne bliver taget op, er de ofte så lang tid undervejs, at det svækker mulighederne for at få de kriminelle stillet til ansvar. Sådan lyder kritikken fra landets konkursadvokater, der nu forsøger at råbe politikerne op: Det er for let at skjule økonomisk kriminalitet og andre ulovligheder i et rygende konkursbo. - Politiet har ikke ressourcerne til at behandle disse sager, og der er tilsyneladende ikke et politisk ønske om - eller vilje til - at ændre på det, siger Pernille Bigaard. Hun er formand for Foreningen af danske Insolvensadvokater og partner i advokatfirmaet Plesner. Ifølge hende er taberen i høj grad Skat.

 

Professor trækker sig fra omstridt dansk asylrapport

KØBENHAVN: En hovedkilde i Udlændingestyrelsens Eritrea-rapport trækker sit navn tilbage fra rapporten, fordi han føler sig "misbrugt" og "forrådt". Det skriver Berlingske mandag. Styrelsen fremstiller et stærkt misvisende billede af situationen i Eritrea, mener Gaim Kibreab, der er professor ved London South Bank University, og citeret i styrelsens rapport om sikkerhedssituationen i det østafrikanske land. - Jeg var chokeret og virkelig overrasket. De citerer mig ude af kontekst. De inkluderer mig i en kontekst med deres anonyme kilder for at styrke deres synspunkter omkring rapporten. De har udeladt så mange ting. - De har komplet ignoreret fakta og kun håndplukket bestemte oplysninger, siger han til Berlingske. Styrelsen sendte tidligere på året en såkaldt "fact finding mission" af sted for at vurdere, hvor stabil situationen i Eritrea er, og om nogle af de mange asylansøgere kunne vende hjem, selvom de har søgt asyl i Danmark. 

 

S afventer anbefalinger om gravide alkoholikere

KØBENHAVN: Det er rigtig godt, at en politisk arbejdsgruppe ser på, hvad andre lande har af lovgivning og erfaringer med, hvordan man kan få gravide kvinder væk fra alkohol. På baggrund af gruppens arbejde kan politikerne nemlig komme i gang med at drøfte løsninger. Det siger sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen. Venstre bakker op om en række fagfolks krav om, at gravide alkoholikere skal kunne tvinges i behandling ligesom i Norge. Men Flemming Møller Mortensen klapper lige hesten. - Det ville være fuldstændig vanvittigt politisk at have en holdning, inden man hører, hvad arbejdsgrupper og eksperter anbefaler, ordføreren. I søndagens Berlingske foreslår blandt andet Lisbeth Zornig Andersen, direktør i Huset Zornig, at man bør gøre som i Norge, hvor det er muligt at tvangstilbageholde gravide alkoholikere uden samtykke. 

 

Mand fængslet for voldtægt af 60-årig kvinde

ODENSE: En 60-årig kvinde blev natten til lørdag voldtaget i sit eget hjem i Odense. Fyns Politi kalder det en "grov voldtægt", og søndag er en 55-årig mand blevet varetægtsfængslet i fire uger ved Retten i Svendborg. - Der er foregået en grov voldtægt i Odense i nat, og vi har anholdt en 55-årig mand, sagde vagtchef Jesper Fält til Ritzau lørdag. Varetægtsfængslingen søndag skete i et grundlovsforhør bag såkaldt dobbeltlukkede døre, så politiet må ikke give oplysninger om sigtelsen. Politiet kan heller ikke oplyse, hvor i Odense, at voldtægten angiveligt har fundet sted, og hvordan den 55-årige forholder sig til anklagen. 

 

Beruset kærestepar fik dobbeltseng i detentionen

ESBJERG: Ballade i det sønderjyske natteliv gav politiet pladsproblemer, så et beruset kærestepar måtte sove rusen ud sammen i detentionen natten til søndag, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi. Kæresteparret var i byen på værtshuset Luren i Brørup mellem Esbjerg og Kolding, da manden på 22 år og kvinden på 30 år begyndte et internt slagsmål. Pludselig kommer parret op at slås med en tredjepart, som blander sig. - Parret får en fælles fjende, og de skaber sig så meget, at vi må tage dem med i detentionen, hvor de får et værelse med dobbeltmadras på grund af pladsproblemer, sagde vagtchef Jan Stokholm til Ritzau. Normalt tilbyder politiet et solo-værelse til at sove rusen ud, men parret fik dog en ekstra madras af politiet, så de ikke skulle slås om det bløde underlag. 

 

Mand mister livet efter brand i lejlighed på Frederiksberg

KØBENHAVN En ældre mand er lørdag aften omkommet i sin lejlighed på J.M. Thieles Vej på Frederiksberg i København. - Der er noget, der tyder på, at han har røget i sengen, siger Henrik Brix, der er vagtchef ved Københavns Politi. Vagtchefen fortæller, at det var en relativt lille brand, og at opgangens andre beboere ikke har været nødt til at forlade deres lejligheder. - Manden boede alene i en lejlighed på fjerde sal. Branden er blevet slukket, og alle andre kan blive i deres lejligheder, siger Henrik Brix. Politiet er lørdag aften omkring klokken 21 i gang med at underrette de pårørende. Af den grund ønsker politiet endnu ikke at oplyse den afdødes alder.

 

Ældre ægtepar omkommer ved gårdbrand nær Skærbæk

RIBE: Et ældre ægtepar mistede lørdag livet i en gårdbrand i Skærbæk i Sønderjylland. Der er tale om gårdens to ejere, en 84-årig kvinde og hendes fire år ældre mand. Branden brød ud lørdag morgen på Kresten Koldsvej syd for Skærbæk omkring klokken ni. Klokken 13.45 fandt brandfolk en død person i bygningen, og siden fandt de endnu et lig. - Huset er mere eller mindre udbrændt, sagde vagtchef Henrik Sønderskov til Ritzau. Til at starte med havde brandfolkene da også svært ved at komme ind i huset og lede efter personer, da der var fare for nedstyrtning. Årsagen til branden var lørdag sidst på eftermiddagen fortsat ukendt.

 

Ingen rygende pistoler i ny Løkke-bog

KØBENHAVN: Portrætbogen "LLR" om Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har i flere måneder været et af de store samtaleemner blandt både politikere og mediefolk på Christiansborg. Men nu da bogen ved en fejl kortvarigt blev lagt på nettet af Berlingske fredag aften, viser det sig, at der ikke er nogen rygende pistoler i den, som kunne give statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) medvind i forbindelse med et kommende folketingsvalg. Det vurderer politisk kommentator Hans Engell. - Bogen kommer ikke til at ændre dansk politik, selv om det har været en af de mest omtalte og ventede bøger på Christiansborg længe. Den får ingen politiske konsekvenser, siger Hans Engell. - Det var ventet, at der ville være noget skyts i den, som Helle Thorning-Schmidt kunne bruge til blandt andet at udskrive et valg før tid. Men det er der ikke, siger kommentatoren.

 

Annonce