Nyheder fra Danmark i kort form

Politik

09/02/2015 09:32

Suleman Haider

​Sass truer med kredit-indgreb til fordel for boligejere, Skat ignorerede læk af gemte danske formuer i Schweiz, Bil i bryllupskortege kører galt: 48-årig mister livet, Danskernes flugt fra Udkantsdanmark er taget til, 10 fra Danmark blev dræbt i Syrien og Nordirak i 2014, S: Lad nu lønkommissionen arbejde i fred, To ofre for skyderi i København bevogtes af politiet, Betjente trak pistoler for at anholde to i Sønderborg, Hjemløs ville varme sig - brændte ihjel, Anti Social Media vinder Melodi Grand Prix

Sass truer med kredit-indgreb til fordel for boligejere

KØBENHAVN: Der er de senere år skruet så meget op for prisen på danske boligejeres realkreditlån, at erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) ifølge Jyllands-Posten truer med at gribe ind over for realkreditselskaberne.

For eksempel betalte boligejerne sidste år 18,4 milliarder kroner i bidragssatser. Det er et beløb, som realkreditselskaberne opkræver for at administrere lånene, svarende til en stigning på 60 procent eller 6,9 milliarder kroner siden 2010.

- Jeg holder nøje øje med udviklingen, siger Henrik Sass Larsen til Jyllands-Posten.

- Hvis realkreditinstitutterne nu er så solide, at de også kan betale udbytte, forventer jeg, at det på sigt vil smitte af på deres gebyrer og bidragssatserne.

Over for Jyllands-Posten giver han udtryk for, at han vil gribe ind, hvis ikke selskaberne selv sætter priserne ned.

Skat ignorerede læk af gemte danske formuer i Schweiz

KØBENHAVN: Selv om Skat for mere end fire år siden kunne få udleveret en liste om skatteunddragelse blandt flere hundrede danskere, foretog myndigheden sig intet.

Det skriver Politiken efter at være kommet i besiddelse af en del af et læk af fortrolige oplysninger fra HSBC's schweiziske bankfilial i Genève.

I perioden fra 2006 til 2007 skal der have været 329 danskere, som tilsammen har haft 4,8 milliarder kroner stående i HSBC i Schweiz.

Alpelandets særlige love beskyttede kunderne mod, at andre kunne få noget at vide om kontiene, samt hvor pengene kom fra, og hvor de strømmede hen.

Kundeoplysningerne blev kopieret og lækket fra HSBC af en tidligere it-tekniker.

Bil i bryllupskortege kører galt: 48-årig mister livet

HUMLEBÆK: En 48-årig kvinde mistede omkring midnat søndag livet i forbindelse med en bilulykke på Helsingørmotorvejen.

Ulykken skete sent søndag aften, da føreren mistede herredømmet over bilen, hvor der desuden var tre passagerer. Den dræbte 48-årige kvinde var passager i bilen, oplyser Nordsjællands Politi.

- Det var et solouheld med en bil, der kørte i nordgående retning mellem Humlebæk og Kvistgård. Føreren mistede herredømmet over køretøjet og rullede rundt flere gange, og kvinden blev kastet ud af bilen, sagde vagtchef Steffen Østergaard. 

De resterende personer i bilen slap fra ulykken med mindre alvorlige skader. Bilen var en del af en bryllupskortege.

- Så der var mange personer ude på stedet, der var oprørte og kede af det, sagde Steffen Østergaard.

Danskernes flugt fra Udkantsdanmark er taget til

KØBENHAVN: Urbaniseringen i Danmark er taget til i styrke de senere år, viser opgørelser fra Danmarks Statistik og Eurostat, skriver Jyllands-Posten. 

Indbyggertallet i byer med mindst 20.000 personer er steget med 7,6 procent siden 2009, mens befolkningen i landdistrikterne er faldet med 5,2 procent.

I de tætbefolkede storbyområder er tilvæksten så stor, at Danmark er et af de lande i EU, som forholdsmæssigt har oplevet den største bevægelse fra land til by.

10 fra Danmark blev dræbt i Syrien og Nordirak i 2014

KØBENHAVN: 10 danskere eller herboende udlændinge mistede livet i den væbnede konflikt i Syrien eller Nordirak i 2014.

Det oplyser Politiets Efterretningstjeneste, PET, i et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets Retsudvalg.

Tidligere kom PET med et skøn over hvor mange personer, der har mistet livet i konflikten, men svaret til Folketingets Retsudvalg fastlægger nu et præcist tal for 2014.

Derudover oplyser PET, at 37 personer sidste år rejste til Syrien eller Nordirak for at deltage i den væbnede konflikt, mens 35 rejste tilbage til Danmark.

S: Lad nu lønkommissionen arbejde i fred

KØBENHAVN: Giv nu Vederlagskommissionen arbejdsro, lyder det fra gruppeformand Leif Lahn Jensen (S), efter at Enhedslisten har foreslået en række forringelser af folketingsmedlemmers og ministres pensionsforhold.

Eksempelvis skal politikere først kunne modtage politikerpension fra folkepensionsalderen ligesom alle andre danskere, og at det skal tage længere tid at optjene retten til ministerpension ved at forlænge optjeningsperioden fra ét til to år.

Forslag, der får opbakning fra både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Socialdemokraterne, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative står bag nedsættelsen af Vederlagskommissionen, der til efteråret skal nedkomme med forslag til en mulig omkalfatring af folketingspolitikernes løn- og pensionsvilkår.

To ofre for skyderi i København bevogtes af politiet

KØBENHAVN: Politifolk passer godt på to mænd, der lørdag aften blev såret af pistolskud i København.

Begge mænd er under bevogtning, bekræfter den centrale efterforskningsleder i Københavns Politi søndag.

Den ene, der er 23 år, har flere gange tidligere været udsat for drabsforsøg på åben gade. Både han og den anden, der er 25, blev ramt i benene, da der nær en Q8 tankstation på Tagensvej blev affyret seks-syv skud.

Tre gange i december blev der på åben gade i København affyret skud mod den 23-årige. I forbindelse med de tidligere episoder har politiet talt om en intern konflikt i bandemiljøet.

Betjente trak pistoler for at anholde to i Sønderborg 

ESBJERG: To betjente valgte at trække deres pistoler - dog uden at benytte dem - da de lørdag aften ville anholde to mænd på en Q8 tankstation i Sønderborg.

Forinden havde mændene i en kælder i et beboelsesejendom truet en mand med, hvad der lignede en pistol, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Det viste sig, at de to mænd rendte rundt med en gaspistol. Desuden var de i besiddelse af euforiserende stoffer. De sigtes for indbrud og for trusler på livet under episoden i kælderen.

De anholdte er henholdsvis midt i 40'erne og cirka 30 år og er søndag ved et grundlovsforhør i Retten i Sønderborg blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Hjemløs ville varme sig - brændte ihjel

KØBENHAVN: En hjemløs mand, der søgte ly for kulden i Bernstorffparken i Gentofte, tændte et bål ved et skur. Herefter besvimede han af røg- eller kulilteforgiftning, og til sidst gik der ild i ham, hvorefter han brændte ihjel.

Sådan vurderer Nordsjællands Politi, at manden er kommet af dage ved skuret i parken, hvor der også blev fundet brændstof, muligvis diesel.

I første omgang betegnede politiet omstændighederne omkring dødsfaldet som "mistænkelige" og afspærrede et hjørne af parken, efter at en kondiløber omkring kl. 15.08 lørdag opdagede manden, der sad livløs på en bænk ved skuret. 

Efterforskningen har ifølge politiets vagthavende vist, at der næppe ligger nogen forbrydelse bag dødsfaldet.

Anti Social Media vinder Melodi Grand Prix

AALBORG: Gruppen Anti Social Media skal repræsentere Danmark, når Eurovision løber af stablen i Wien i Østrig i maj. 

De fire drenge - Philip og Nikolaj på 19 år, David på 25 år og Emil på 24 år - sikrede sig sejren med nummeret "The Way You Are", da der lørdag aften blev afholdt dansk Melodi Grand Prix i Gigantium i Aalborg.

Det europæiske Melodi Grand Prix afholdes i år i Østrig. 

Den 19. og 21. maj er der semifinaler, og her skal Danmark forsøge at kvalificere sig til den store finale, der finder sted den 23. maj.

 

Mest Læste

Annonce