OVERBLIK: Sådan vil politikerne rette skattevæsnet op

Politik

18/05/2017 23:33

Nick Allentoft

Syv milliarder kroner og tusind flere ansatte skal bringe skattevæsnet ud af krisen.

Skandalerne i Skat er så mange, at det er nødvendigt med en uafhængig undersøgelseskommission. Det er et flertal af politikere på Christiansborg nået til enighed om.

Men allerede i efteråret 2015 fremlagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) en redningsplan kaldet "Skat ud af krisen". 

Her er hovedpunkterne i politikernes redningsplan.

Skandalerne i Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

* Skattevæsnet skal organiseres på en ny måde. Det oprettes fire nye styrelser, hvilket betyder, at skattevæsnet fremover vil bestå af syv enheder.

* De tre kerneområder – ejendomsvurdering, inddrivelse og told – som står over for meget store og komplekse forandringer, etableres i løbet af 2017 som selvstændige styrelser.

* Derudover bliver der etableret en udviklingsstyrelse, som skal opbygge det nye skattevæsen over de kommende år.

* Skattevæsnet skal tilføres flere ressourcer, og de samlede rammer øges med syv milliarder kroner frem mod 2020. Der skal blandt andet investeres i nye medarbejdere, nye it-systemer og styrkelse af den grundlæggende drift.

* Det betyder, at der skal rekrutteres cirka 2000 nye medarbejdere. Samtidig er der dog cirka 1000 ansatte, der ventes at forlade skattevæsnet. Så netto bliver der tale om cirka 1000 flere ansatte.

* Skattevæsnet skal fortsat være placeret i hele landet. Mindst én af de nye styrelser får til huse uden for hovedstadsområdet.

* Det skal være nemt og enkelt at betale den rigtige skat. Regeringen vil derfor styrke fundamentet for opkrævning af skatter og afgifter, og 1,5 milliarder kroner skal bruges til at styrke den grundlæggende drift i skatteforvaltningen.

* Redningsplanen har opbakning fra regeringspartierne samt S, DF og R. Socialdemokratiet har dog efterfølgende pointeret, at partiet mener, at planen er utilstrækkelig. Der bør ifølge S ansættes yderligere 1000 personer og oprettes fire skattecentre rundt i landet.

* Onsdag i denne uge blev et enigt folketing oven i hatten enige om en styrket indsats mod skattely. Her oprettes et særligt skattecenter med fokus på international skatteunddragelse. Der afsættes 25 millioner kroner årligt, som altså kommer oven i de penge, der allerede er afsat.

Kilder: Skatteministeriet og Ritzau.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce