Politikere så på fængsler i Rumænien

Politik

21/09/2017 09:16

Nick Allentoft

Folketingets Retsudvalg har besøgt rumænske fængsler. Danmark må lige nu ikke hjemsende kriminelle rumænere.

I foråret satte Højesteret med en principiel dom en pind i hjulet for regeringens ønske om at sende flere kriminelle rumænere til afsoning i deres hjemland.

Forholdene i de rumænske fængselsceller lever ikke op til menneskerettighedskonventionens bestemmelser om, at man ikke må spærre folk inde på mindre en tre kvadratmeter i længere tid.

Der er rumænske celler, der ikke lever op til danske forhold. Det medgiver Peter Skaarup (DF), der som formand for Folketingets Retsudvalg er på udvalgsrejse til Rumænien for selv at få syn for sagen. 

- Men man kan heller ikke forvente danske forhold i rumænske celler. Og der er ingen rimelighed i, at kriminelle rumænere fylder op i danske fængsler, siger han.

Selv om Dansk Folkeparti "godt kan leve med at lade kriminelle rumænere afsone på mindre end tre kvadratmeter", så anerkender Skaarup, at dommen fra Højesteret har forhindret det.

Men sådan behøver det ikke fortsætte, betoner han. Skaarup opfordrer den danske regering til "at træde i karakter" over for Rumænien:

- Vi har fået fortalt hernede, at Rumænien har mere eller mindre formelle aftaler - eller forståelser - med Storbritannien og Norge om hjemsendelser. Og hvis briterne og nordmændene kan lave aftaler, kan vi også.

Fra officiel hånd findes sådanne aftaler ikke, lyder det fra Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen. Hun er ligeledes med på turen i Rumænien.

Men alle i fængslerne kender til aftalerne, konstaterer hun. Rumænerne må bare komme i gang, mener Bramsen.

- Der er ingen tvivl om, at der er store kapacitetsproblemer. Flere steder må de indsatte dele senge. Og det skønnes, at der mangler i hvert fald 7000 pladser, skriver hun i en sms. 

- Derfor skal vi på tværs af EU-lande presse hårdt på, for at Rumænien overholder menneskerettighederne for de indsatte - og dermed også kan tage imod deres landsmænd, der begår kriminalitet i Danmark. 

- Indtil da må vi have garantier for, at dem vi hjemsender, placeres i fængsler, der overholder standarderne. 

- Jeg kan ikke se, hvad undskyldningen er for, at Rumænien ikke kommer i gang, skriver hun.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce