R mister stemmer under ny partileder

Politik

14/9/14 3:02

Nick Allentoft

Lars Løkke cykler støt mod statsministerposten, skal man tro Voxmeters meningsmåling for Ritzaus Bureau. Derimod har Morten Østergaard modvind på cykelstierne. Venstre går frem, når politik er i centrum modsat personer, mener partiets politiske ordfører, Inger Støjberg.
 

De Radikale har måske tabt pusten, fordi Morten Østergaard afløste Margrethe Vestager som partileder, da hun blev EU-kommissær.

Det vurderer valgforskeren, professor Rune Stubager fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet om en ny Voxmeter meningsmåling for Ritzaus Bureau.

Den viser et sikkert blåt flertal bag Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som ny statsminister. Han får 94 mandater mod 81, som ønsker genvalg af Helle Thorning-Schmidt (S).

De Radikale får 7,2 procent og har ikke ligget lavere hos Voxmeter siden november sidste år. Partiet ligger ligeledes langt under valgresultatet på 9,5 procent.

- De Radikale er svækket en lille smule. Det er ikke et banesår, men Vestager har været en meget formuleret, markant partileder og minister. I målinger var det den udbredte opfattelse, at hun var den mest magtfulde i regeringen, siger Rune Stubager.

Venstre har med 25,9 procent vundet knap tre procentpoint siden seneste meningsmåling i august. Vælgerne synes dermed at have tilgivet Lars Løkke efter bilagssagen, mener han.

- Der synes at være en vis tilgivelse, siger Rune Stubager.

Dansk Folkeparti ligger med 17,7 procent og 31 mandater stadig et godt stykke over valgresultatet på 12,3 procent. Liberal Alliance tangerer valgresultatet med 5,3 procent og ni mandater. De Konservative får otte mandater og 4,8 procent.

Socialdemokratiet har med 22,7 procent vundet knap to procentpoint på en måned. Men med 40 mandater ligger liste A stadig fire mandater under valgresultatet, så en rød valgsejr er op ad bakke, mener Rune Stubager.

- Jeg har set på meningsmålinger siden 1957. Vi har aldrig haft en regering, der har været så langt bagud som den nuværende, siger Rune Stubager.

SF får 7,2 procent og 13 mandater som i seneste måling. Enhedslisten står også stille på 8,3 procent og 15 mandater.

V: Danskerne tror på, at de borgerlige finder sammen

Venstre fremlægger mere politik som finanslovforslaget, en lavere kriminel lavalder på 12 år og indgreb mod hellige krigere.

Det siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg om Voxmeters måling for Ritzaus Bureau. Den viser sikkert blåt flertal bag Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som ny statsminister. Han får 94 mandater i målingen mod 81, som ønsker genvalg af Helle Thorning-Schmidt.

- Nu skal vi holde fokus på at være det konstruktive politiske parti, som vi er kendt for. Vi vil i den kommende tid fremlægge en stribe politiske oplæg. Danskerne stemmer ud fra politik, ikke alt muligt andet, siger Inger Støjberg.

Venstre får 25,9 procent og 46 mandater. Det er et mandat mindre end ved valget, men er knap tre procentpoint mere i forhold til Voxmeters måling for en måned siden.

- Vi er tæt på valgresultatet. Vi går frem, når det handler om politik. Til gengæld er vi ikke så gode, når det handler om personsager. Derfor tror jeg, at fremgangen kommer på baggrund af de politiske forslag, vi er kommet med, mener Inger Støjberg.

Før sommerferien var Løkke ved at gå som formand, inden han forligede sig med næstformand Kristian Jensen. Siden er partiet gået frem. 

Inger Støjberg frygter ikke splittelse, når Venstre kræver udgiftsstop, mens Dansk Folkeparti vil lade de offentlige udgifter vokse 0,8 procent, og De Konservative og Liberal Alliance barberer budgettet.

- Danskerne har en grundlæggende tilid til, at de borgerlige partier finder sammen, siger Inger Støjberg.

Voxmeter har spurgt 1028 repræsentativt udvalgte vælgere i perioden 8.-14. september via telefoninterview. Cirka 20 procent af dem var i tvivl om partivalg, og målingens maksimale usikkerhed er +/- 2,7 procentpoint.

  FAKTA: Sådan ville vælgerne stemme i dag Radikale står til det laveste resultat siden november 2013 i ny meningsmåling fra Voxmeter.

Blå blok fører stadig klart i en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Samlet set står de fire partier på højrefløjen til 94 mandater.

Venstre er fortsat størst med 46, Dansk Folkeparti ligger til 31, mens Konservative har otte, mens Liberal Alliance får ni.

Rød blok står til 81 mandater fordelt på 40 til Socialdemokraterne, 13 til Det Radikale Venstre, 13 til SF og 15 til Enhedslisten.

Sådan fordeler de adspurgte vælgere sig i målingen, der er foretaget i den forgangne uge (tallet i parentes er valgresultatet fra 2011):

Socialdemokraterne: 22,7 procent mod 20,8 for en måned siden (24,8)

Det Radikale Venstre: 7,2 procent mod 8,6 for en måned siden (9,5)

De Konservative: 4,8 procent mod 6,2 for en måned siden (4,9)

Socialistisk Folkeparti: 7,2 procent mod 7,5 for en måned siden (9,2)

Liberal Alliance: 5,3 procent mod 5,1 for en måned siden (5,0)

Dansk Folkeparti: 17,7 procent mod 19,7 for en måned siden (12,3)

Venstre: 25,9 procent mod 23,1 for en måned siden (26,7)

Enhedslisten: 8,3 procent mod 8,3 for en måned siden (6,7)

Kilde: Voxmeter for Ritzaus Bureau

Fakta om målingen: Målingen er foretaget i perioden 8.-14. september. Den bygger på telefoninterview med 1028 repræsentativt, tilfældigt udvalgte personer over 18 år.

Cirka 20 procent af dem var i tvivl om partivalg, ville ikke stemme, stemme blankt eller var ikke stemmeberettiget.

Den statistiske usikkerhed varierer med partiernes størrelse således, at usikkerheden er størst for de største partier. Den maksimale usikkerhed er +/- 2,7 procentpoint.

/ritzau/

 

Annonce