"Vi har derfor bedt Københavns Politi om at indbringe sagen for retten. Vi vurderer desuden, at det er det rigtige at lade retten tage stilling til, om der har været tale om ulovlig indtrængen i sagen," siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich
"Vi har derfor bedt Københavns Politi om at indbringe sagen for retten. Vi vurderer desuden, at det er det rigtige at lade retten tage stilling til, om der har været tale om ulovlig indtrængen i sagen," siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich

Statsadvokat: Politiet fejlede i sag om flaskesamlere

Politik

24/3/15 11:37

Mikkel Sarka

Politiet bliver nu tvunget til at indbringe bødesag mod ni flaskesamlere for retten

Københavns Politi gik for vidt, da man i august anholdt ni hjemløse flaskesamlere og inddragede deres penge som betaling for et bødeforlæg.

Det vurderer Statsadvokaten for København, som nu har bedt Københavns Politi om at indbringe sagen for retten, hvor en dommer skal vurdere, om de ni flaskesamlere skal straffes med en bøde eller ej.

- Som tilsynsførende myndighed i forhold til Københavns Politi mener vi, at der er begået en fejl i sagen, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich til Ritzau.

De ni blev anholdt i august, efter at de havde søgt ly for et kraftigt regnvejr. Flaskesamlerene havde forsamlet sig under et halvtag i en skolegård for at undgå vandmasserne fra oven.

Det måtte de ikke ifølge Københavns Politi, som anholdt de hjemløse og sigtede dem for ulovlig indtrængen. Den slags udløser en bøde - men kun hvis man er skyldig - og politiet valgte at fratage flaskesamlerne deres penge.

Det skulle gøre det ud for den bøde, som de hjemløse efter politiets opfattelse stod til. Men efterfølgende er der blevet rejst tvivl om, hvorvidt flaskesamlerne i situationen forstod, hvad der foregik.

Statsadvokaten vurderer, at der i sagen hersker så megen tvivl om, hvorvidt de hjemløse flaskesamlere i situationen forstod, at en straffesag mod dem var i gang med at blive endegyldigt lukket.

- Når man har vedtaget en bøde (betalt en bøde, red.), så er det principielt endeligt, og det kan ikke indbringes for retten efterfølgende, siger Gyrithe Ulrich.

En af statsadvokaternes opgaver er at føre tilsyn med politiets arbejde, og finder man fejl, kan man bede politiet om at omgøre en beslutning.

- Vi har derfor bedt Københavns Politi om at indbringe sagen for retten. Vi vurderer desuden, at det er det rigtige at lade retten tage stilling til, om der har været tale om ulovlig indtrængen i sagen, siger Gyrithe Ulrich.

Det er advokat Dorte Kynde Nielsen, som har ført sagen på vegne af flaskesamlerne. Hun har endnu ikke haft lejlighed til at læse statsadvokatens afgørelse og ønsker først at kommentere sagen, når hun har læst afgørelsen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.