Universitet vil give studiepladser til flygtninge

Politik

12/09/2015 20:32

Nick Allentoft

Københavns Universitet beder nu om lov til at give studiepladser til nogle flygtninge.

Hvis Danmark for alvor skal få gavn af veluddannede flygtninge, så er der behov for forandringer. 

Det mener Københavns Universitet, der i et åbent brev nu foreslår uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen (V), at etablere en ny stipendieordning.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

En ny ordning skal sikre gratis uddannelsesmuligheder for flygtninge, der får midlertidig opholdstilladelse eller har deres opholdsansøgning under behandling, og som ikke har kunnet færdiggøre deres uddannelse i hjemlandet. 

- Flygtninge, der får midlertidig opholdstilladelse, skal have lov til at uddanne sig fra dag ét. Mange af disse mennesker besidder kompetencer, uddannelser og erfaring, der er god brug for, hvis de enten skal blive i Danmark eller senere vender tilbage til deres hjemland. 

- Københavns Universitet er parat til at løfte denne udfordring, men det kan vi ikke med de nuværende regler. Vi håber derfor, at regeringen vil justere reglerne, skriver universitets rektor, Ralf Hemmingsen, i brevet. 

Ifølge de gældende regler skal borgere, der kommer fra lande uden for EU, betale fuld studieafgift, og det gør det, ifølge universitetet, vanskeligt for flygtninge at uddanne sig.

Det er mange syrere, som i øjeblikket ankommer til de nordiske lande, men det kan blive en stor opgave at integrere dem.

Det vurderer professor Jacob Nielsen fra KORA på baggrund af en analyse foretaget blandt godt 2000 syrere, der kom til landet fra 2009 til midten af 2013

Den viser, at kun 13 procent af dem var i job efter tre år

- Det bliver en stor udfordring at integrere de syriske flygtninge både på grund af deres uddannelsesniveau, og fordi de kommer i så stort antal. Samtidig viser erfaringerne, at medbragte uddannelser fra hjemlandet sjældent batter i forhold til at få job, siger han.

Uddannelses- og forskningsministeren har ikke ønsket at kommentere Københavns Universitets forslag. Det meddeler hans særlige rådgiver lørdag til Ritzau.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce