"En besættelse, der har varet næsten 50 år, må slutte, og det palæstinensiske folk må have ret til at leve i og regere sig selv i deres egen uafhængige stat," siger stabschefen i Det Hvide Hus, Denis McDonough. Foto: Wikipedia

USA: Israel skal opgive 50 års besættelse

Politik

24/03/2015 11:27

Mikkel Sarka

Palæstinenser skal omsider have ret til at regere sig selv i deres egen stat, siger Det Hvide Hus' stabschef.

USA forventer, at den næste israelske regering afslutter næsten 50 års besættelse og gør plads til en palæstinensisk stat.

Det siger stabschefen i Det Hvide Hus, Denis McDonough, i en tale til amerikanske jøder.

Under højlydt jubel fra tilhængere af den jødiske organisation J Street lover McDonough garantier for Israels sikkerhed og kritiserer premierminister Benjamin Netanyahu for at droppe ideen om en palæstinensisk stat under den seneste valgkamp i Israel.

Netanyahu forsøger lige nu at danne en ny koalitionsregering i Israel.

- En besættelse, der har varet næsten 50 år, må slutte, og det palæstinensiske folk må have ret til at leve i og regere sig selv i deres egen uafhængige stat, siger McDonough.

Han er en af præsident Barack Obamas nærmeste rådgivere og kalder en uafhængig palæstinensisk stat Israels bedste langsigtede garanti for sikkerhed.

Under Seksdageskrigen i 1967 erobrede Israel Vestbredden, Østjerusalem og Gaza. Det er områder, som det internationale samfund mener skal udgøre den fremtidige palæstinensiske stat.

- Vi ved, hvordan en fredsaftale til sidst skal se ud. Grænsen mellem Israel og et uafhængigt Palæstina bør basere sig på 1967-linjen med udveksling (af områder red.), som begge parter kan enes om, konstaterer McDonough.

Op til det israelske valg tidligere på måneden sagde Netanyahu, at Israel har opgivet en tostatsløsning. Men han har siden forsøgt at trække noget i land. Det er ikke godt nok, mener stabschefen for Det Hvide Hus.

- Vi kan ikke bare lade som, at disse kommentarer aldrig faldt, siger han.

J Street er kendt som en liberal jødisk organisation i USA, der støtter oprettelsen af en palæstinensisk stat.

Mest Læste

Annonce