Vælgerne er dødtrætte af debatniveauet i valgkampen

Politik

15/06/2015 10:24

Suleman Haider

Tonen mellem politikerne er præget af mangel på respekt, mener størstedelen af danskerne.

Politikerne er respektløse, de laver urimelige angreb på modstanderen og fører negative kampagner mod de andre partier. Sådan siger et markant flertal af vælgerne i en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Blandt de adspurgte mener otte af ti, at tonen mellem politikerne i valgkampen ikke er præget af gensidig respekt. Herudover siger syv af ti, at politikerne tit gør brug af urimelige personangreb.

Professor og valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet, konstaterer, at tilliden til politikerne generelt er faldende.

- Denne måling tegner et ret forstemmende billede, for det tyder på, at valgkampen skaber en endnu større afstand mellem politikere og befolkning, siger han.

68 procent af de adspurgte mener, at partiernes kampagner mest er præget af negative budskaber om de andre.

Christian Kock, professor i retorik ved Københavns Universitet, mener, at debatniveauet i dansk politik giver folk politikerlede. 

Men han mener ikke, at niveauet er værre ved dette valg end de foregående. Til gengæld er vælgerne blevet mere trætte af, at politikerne går til angreb på hinanden. 

- Måske virker det som en peptalk over for de kernevælgere, der er overbevist i forvejen, men mudderkastningen virker negativt på tvivlere og negativt på modstandere, siger han.

Formanden for Folketinget, Mogens Lykketoft (S), er ikke overbevist om, at tonen er blevet skarpere.

- Bedømmelsen fra vælgerne er en smule hård. Det er meget skarpe modsætninger, der bliver præsenteret i en valgkamp, og de to statsministerkandidater kæmper en indædt kamp. Det er et skæbnevalg for dem begge, siger han til Jyllands-Posten.

Mest Læste

Annonce