Venstre tvivler på egen boligjobordning

Politik

19/8/15 6:59

Nick Allentoft

Genindførslen af boligjobordningen var Løkkes klareste valgløfte. I dag erkender V-minister, at ordningen er dyr og ineffektiv i forhold til at skabe job.

Boligjobordningen er en dyr måde at skabe job på. Faktisk kunne V-regeringen have skabt flere job, hvis man havde valgt at bruge pengene på noget andet.

Samtidig er det ikke korrekt, når Venstre og Lars Løkke Rasmussen har henvist til, at der er 5000 job i boligjobordningen.

Sådan lød det ærligt - men også temmelig overraskende fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), da han tirsdag var i samråd om boligjobordningen i Folketinget.

Dermed stiller skatteministeren reelt spørgsmålstegn ved fornuften i Venstres valgløfte om at bruge 1,1 milliard kroner i 2015 på at genindføre boligjobordningen. 

Det samme har stribevis af økonomer gjort før ham.

Byggeriet er på vej ind i et opsving, og derfor er boligjobordningen i bedste fald overflødig, og i værste fald skadelig, fordi den kan skabe mangel på arbejdskraft i byggesektoren og gå ud over andre sektorer, har kritikken lydt.

Venstre vælger dog at holde fast i den ineffektive ordning, fordi Venstre før valget har lovet at genindføre den, lyder det fra skatteministeren:

- I dette tilfælde sætter vi valgløftet over det faktum, at man nok godt kunne have brugt pengene på anden vis til at skabe flere job eller skabe job billigere, siger skatteministeren.

Det var i høj grad Lars Løkke Rasmussen, som gav løftet på Venstres vegne. Løkke vakte opsigt, da han i januar helt usædvanligt satte sin statsministerpost ind på at genindføre boligjobordningen. 

Løkke fastslog, at han ikke ville være statsminister, medmindre den regering han skulle lede, indførte boligjobordningen.

På det tidspunkt havde Løkke flere gange kritiseret SR-regeringen for at nedlægge boligjobordningen, hvilket ifølge Venstres formand ville koste 5000 arbejdspladser. 

Men det tal holder ikke, erkender Karsten Lauritzen. 

Det er Dansk Byggeri, som har regnet sig frem til de 5000 arbejdspladser. Problemet er bare, at Dansk Byggeri ikke tager højde for, at når danskerne eksempelvis bruger penge på nye vinduer under boligjobordningen, så er der måske ikke længere råd til familieturen i vandland. 

Med andre ord koster støtten til byggeriet job i andre sektorer.

Samtidig erkender Karsten Lauritzen, at jobeffekten af boligjobordningen er blevet endnu mindre i dag, fordi byggeriet ikke længere er i krise.

Direkte adspurgt af Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, hvad den umiddelbare beskæftigelseseffekt er fra ordningen, svarer Karsten Lauritzen:

- Jeg kan ikke komme med noget tal. Før valget sagde vi, at vi ville genindføre boligjob-ordningen, og det ville være et løftebrud, hvis ikke vi holdt det.

- Det siger sig selv, at da ordningen blev indført midlertidigt under krisen ved lavkonjunkturer, var effekten højere, end den er nu, siger Karsten Lauritzen.

Løkke kan takke SF og Alternativet for at give ham flertal for ordningen, som Liberal Alliance afviste som et tilskudscirkus.

Karsten Lauritzen oplyste på samrådet, at omkring en halv million danskere har benyttet sig af ordningen, hvoraf 30 procent af tiltagene har været med en energibesparende effekt.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.