Danmark må ind i kampen om at lokke udenlandsk arbejdskraft til

Danmark må gøre sig til over for vores europæiske naboer - ellers taber vi kampen om arbejdskraften!

130.000 EU-borgere har forladt Storbritannien på blot et år. Knapt en million overvejer at følge efter og leder nu efter et nyt opholdsland og et nyt job. Samtidig oplever danske virksomheder i stigende grad problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det gælder ikke kun for private virksomheder. Også i det offentlige er der eksempelvis problemer med at skaffe det ønskede antal SOSU-assistenter.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Tendensen i Danmark er ikke enestående. Flere andre EU-lande tørster efter arbejdskraft, og landenes adgang til kvalificeret arbejdskraft vil blive et vigtigt konkurrenceparameter i fremtiden. Udenlandsk arbejdskraft bidrager til væksten i Danmark og er en meget stor overskudsforretning i forhold til de offentlige finanser. Vi bør derfor lægge en langt mere aktiv indsats i at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Et oplagt sted at starte vil være at kigge på gruppen af EU-borgere bosat i Storbritannien, som efter Brexit overvejer at forlade landet. På blot et år, mellem september 2016 og september 2017, har omkring 130.000 EU-borgere, særligt fra Polen, forladt Storbritannien. Mange fordi, de føler sig usikre om deres fremtid i landet. En undersøgelse fra Deloitte viser desuden, at mere end en tredjedel af de knap 3 millioner EU-borgere, der er bosat og arbejder i Storbritannien, overvejer at forlade landet inden for de kommende fem år. Skulle vi ikke gøre os lidt interessante for dem?

Hvis Danmark skal ind på lystavlen hos de borgere, der vil søge lykken i et andet land, må vi først og fremmest signalere, at vi gerne vil have udlændinge, der vil arbejde, til Danmark.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

For det andet er vi nødt til at være til stede der, hvor arbejdskraften er. Hvis den kvalificerede arbejdskraft ikke kommer til os, må vi opsøge den.

For det tredje skal vi skabe opmærksom om, at Danmark er et attraktivt land. Hvis Danmark skal være i udlændinges bevidsthed, skal vi fortælle om, hvad vi gør godt. Mange af de udlændinge, der allerede bor og arbejder i Danmark, er glade for at være her. De sætter pris på de gode forhold for arbejdstagere, vores gode daginstitutioner og vores work-life balance. Dét budskab skal nå frem til de usikre EU-borgere i Storbritannien og til de jobsøgende sydeuropæere.

Danmark risikerer at tabe i kampen om den europæiske arbejdskraft og vækst, hvis vi ikke sætter målrettet ind nu. Lad os byde EU-borgerne velkommen i Danmark. Lad os rejse ud i Europa, så vi bliver set. Og lad os – sidst men ikke mindst – gøre os lidt til. Vi har meget at byde på!  

Emneord: 260318, EU, Europabevægelsen, Christiane Mißlbeck-Winberg, Dansk Arbejdsgiverforening, Europa, Udenlandsk arbejdskraft, Brexit
Europabevægelsen på DenOffentlige.dk I Europabevægelsen mener vi, det er afgørende, at Danmark deltager helhjertet i det europæiske samarbejde, for i fællesskab står vi stærkest. Danmark skal være med til at finde de fælles løsninge...
Aktivitet: Artikler: 104 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.03.18 willy
  Virkelig !!!

  Når folk flytter til Stor Britannien for at slå sig ned og arbejde, så er det fordi at StorBritannien har noget at tilbyde, som Danmark ikke har. Faktisk så er Storbritannien så attraktiv at selv Danskere flytter der over for et bedre liv. Det eneste Storbritannien har til fælleds med Danmark er at man, i nogen kredse, hellere vil hyre en udlænding end en der er født og opvokset i landet.

  På den anden side, udlændinge er mere påpasselige med at holde sig til faktum så hvis artiklen var skrevet af en udlænding så ville overskriften nok havde været " A good contry is hard to find" eller "Who stole my goal post".

  DA skal ikke føle sig ensom fordi udlændinge ikke gider komme og arbejde her, det er kun de Engelsk talende lande der virker som en supermagnet på folk og oftest så tiltrækker de et publikum der ikke kan klare sig så gode der hjemme. -- er det dem DA vil ha? ---

 • 26.03.18 Steen Ehlers
  Ad udenlandsk arbejdskraft

  Jeg bakker fuldstændigt op om DAs ønske om mere udenlandsk arbejdskraft, men jeg synes, at der skal stilles betingelser i form af krav om praktikpladser for både lærlinge og kontanthjælpsmodtagere, så de virksomheder der bruger mange udenlandske medarbejdere også bidrager til at skabe arbejdspladser for de danskere, der er uden for arbejdsmarkedet. Der er jo ikke nogen tvivl om, at flere udlændinge kan presse forholdene for danskere og så er det kun rimeligt, at der stilles krav om, at disse virksomheder bidrager aktivt til at få danskere uden for arbejdsmarkedet i arbejde.
  Derudover skal der være kontrol med, at kun arbejdskraft, der er veluddannet kan komme ind i Danmark, så vi ikke øger antallet af analfabeter uden job, så snart lavkonjunkturen sætter ind.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også