Sådan ser den lille nye ud. Foto: Givskud Zoo

Dyrepark jubler: Første gang nogensinde i Danmark

Lige nu jubler de ansatte i en dansk dyrepark.

Givskud Zoo huser det vigtigste brillebjørne-avlspar i Europa. Og nu har parret Nazca og Raymi fået en unge. Det er første gang nogensinde, at der fødes en unge af den truede art i Danmark. Ungen og moren kan opleves via webcam på parkens hjemmeside.   

Fødslen af en brillebjørneunge i Givskud Zoo en kold vintermorgen er på mange måder en milepæl. Det er den første bjørneunge i parken nogensinde. Og så er det den første brillebjørneunge i Danmark nogensinde, fortæller Givskud Zoo i en pressemeddelelse. 

"Det er så sensationelt i vores verden, at vi har svært ved at få armene ned. Vi blev udvalgt til at huse Europas vigtigtiste avlspar, og derfor er det vigtigt for os at vide og vise, at vi har rammerne til, at brillebjørnene kan yngle, siger direktør i Givskud Zoo," Richard Østerballe. 

Klar til fødslen

Brillebjørne kan sætte deres egen drægtighed på standby, og derfor kan der være et stort spænd i antal dage, hvor brillebjørne er drægtige - fra godt 160 til 255 dage.

Dog fødes de fleste brillebjørne i europæiske zoologiske haver mellem december og februar, så Richard Østerballe og dyrepasserne vidste godt, at det var oppe over med fødslen. Og derfor har de forberedt sig i de seneste måneder. 

"Moren Nazca blev adskilt fra faren Raymi, og vi etablerede en redekasse til hende inde i stalden. Desuden fik vi installeret et kamera i kassen, så vi kan følge med i ungens trivsel," fortæller direktøren. 

Kameraet fra redekassen er også lagt online på Givskud Zoos hjemmeside, så det er muligt at se ind til moren og ungen via webcam.

"Og her er det vigtigt at pointere over for alle, der kigger med, at ja, ungen piver, grøffer, larmer og hviner ganske meget. Det skyldes ikke, at moren er ved at klemme den. Det er helt normalt, og det skal ungen gøre. Så der er ingen grund til bekymring," forklarer direktøren.

Kan opleves om nogle måneder

Brillebjørne kan få mellem en og tre unger. De nyfødte unger vejer kun omkring 300 gram, og de åbner først øjnene, når de er over en måned gamle. Der går cirka tre måneder, før de forlader hulen eller redekassen.

Foto: Givskud Zoo

Moren Nazca er førstegangsmor, men det tyder på, at hun er faldet naturligt ind i rollen og tager sig godt af den lille. 

"Indtil videre lader vi moren om pasningen, og så sørger vi for, at der er ro i stalden. Så det varer også noget tid, før vi kender kønnet på den lille. Men vi er spændte på det videre forløb, og vi glæder os til at se den lille unge vokse sig større. Den bliver nok et hit hos vores gæster til sommer, ligesom de store bjørne har været indtil nu," siger Richard Østerballe.

Der er nu i alt fem brillebjørne i Givskud Zoo  - avlsparret Nazca og Raymi med deres nyfødte unge. Og tvillingebrødrene Sonco og Tupa. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Kultur
  Ny undersøgelse: Bykommuner i bund og Fanø i top

  Hvis man kunne værdisætte naturen i din kommune med ét tal, hvad ville det så være? Det har forskere på Aarhus Universitet regnet på og kåret Danmarks mest og mindst biodiverse kommuner.

 • 19.02.21 Kultur
  1 ud af 3 danskere vil gøre det mindre i fremtiden

  Coronakrisen ændrer vores flyvevaner, for knap hver tredje dansker vil flyve mindre, når pandemien er fortid, viser en ny befolkningsundersøgelse

 • 17.02.21 Kultur
  Danmark får endnu en verdensrekord - Dette bruger vi flest penge på

  Det globale salg af økologiske fødevarer har aldrig været større. I 2019 rundede det 106 mia. euro, og danskerne lægger sig igen forrest. Ikke alene har Danmark den største økologiske markedsandel. Danskerne er nu også dem, der bruger flest penge på økologi pr. indbygger. Det fremgår af en ny international rapport, som offentliggøres i dag.

 • 10.02.21 Kultur
  Nye kulturaftaler skal løfte kulturen i hele landet

  I de næste fire år vil 12 kulturregioner rulle 29 indsatsområder og utallige projekter ud til glæde for især børn og unge. Det sker gennem de såkaldte kulturaftaler, som indgås med kommunerne, og som kulturministeren har underskrevet.

 • 05.02.21 Kultur
  Sne i Danmark: Her er der skispor

  Flere steder i landet er der nu trukket friske spor til langrendsløb. Uanset om der er præpareret spor eller ej, er du altid velkommen til at stå på ski i alle statens skove og naturområder.