Foto: Shutterstock

Efter udmelding fra Mette Frederiksen: "Der når vi jo måske aldrig til"

Statsministerens melding mandag morgen har skabt postyr.

I dag kunne de mindste elever fra 0. - 4. klasse pakke skoletasken og se frem til en undervisningsdag i klasselokaler, med fritkvarter og klassekammerater. Det samme kan man desværre ikke sige om de større elever - og derfor er der også mange, som gerne vil have svar på, hvornår de mon kan komme afsted. Det skriver B.T.

Meldingen fra statsministeren lød mandag morgen på, at Mette Frederiksen vil have "fuldstændig epidemikontrol" før de ældste elever igen kan komme tilbage på skolebænken. Den udmelding har nu skabt forvirring.

Nils Strandberg Pedersen var direktør for Statens Serum Institut fra 1998 til 2016, kommer nu med et bud på, hvad der skal til. 

"Fuldstændig epidemikontrol – det lyder, som om vi ikke må have smittede i Danmark, men der når vi jo måske aldrig til. Det har nok ikke været det, statsministeren mente," lyder det fra ham.

Intet tyder på vi kan åbne mere

Han uddyber efterfølgende:

"Vi skal nå et stabilt smitteniveau – at antallet af smittede ikke stiger. Det har vi ikke endnu, fordi selv om vi er på et stabilt niveau med omkring 400 smittede dagligt, ser vi et skift fra den almindelige variant til den engelske variant," fortæller han.

Over 20 procent af de smittede er smittet med den engelske variant, som har et kontakttal på over 1.  Det vil sige at en person smittet med denne varian smitter mere end 1, forklarer Nils Strandberg Pedersen

Når den engelske variant vokser, vil epidimien samtidig gøre det samme.

"Så der er ikke noget, der tyder på, at vi kan lukke mere op på nuværende tidspunkt, for så vil vi få en yderligere smittestigning," understreger den tidligere SSI-direktør.

Det er ikke kun Nils Strandberg Pedersen der er bekymret - også Thorkild I.A. Sørensen, professor emeritus i epidemiologi ved Københavns Universitet fortæller til Ritzau, at der stadig er grund til bekymring.

På trods af at epidimien er mere under kontrol, er der nemlig fortsat bekymring - for lige under overfladen ulmer den engelske varian, som lynhurtigt kan få fat og forværre sitiationen i Danmark.

Hos Radikale Venstre, forstår man ikke statsministerens formulering:

"Jeg forstår ikke statsministeren, for hvad er "fuldstændig epidemikontrol"? Javist, vi skal ikke åbne mere lige nu - vi må først se effekten af de små klasser - men Statens Serum Institut regner jo netop på kommende scenarier. Vi skal åbne. Men klogt," lyder det fra sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.