Foto: Shutterstock

Efter udmelding fra Mette Frederiksen: "Der når vi jo måske aldrig til"

Statsministerens melding mandag morgen har skabt postyr.

I dag kunne de mindste elever fra 0. - 4. klasse pakke skoletasken og se frem til en undervisningsdag i klasselokaler, med fritkvarter og klassekammerater. Det samme kan man desværre ikke sige om de større elever - og derfor er der også mange, som gerne vil have svar på, hvornår de mon kan komme afsted. Det skriver B.T.

Meldingen fra statsministeren lød mandag morgen på, at Mette Frederiksen vil have "fuldstændig epidemikontrol" før de ældste elever igen kan komme tilbage på skolebænken. Den udmelding har nu skabt forvirring.

Nils Strandberg Pedersen var direktør for Statens Serum Institut fra 1998 til 2016, kommer nu med et bud på, hvad der skal til. 

"Fuldstændig epidemikontrol – det lyder, som om vi ikke må have smittede i Danmark, men der når vi jo måske aldrig til. Det har nok ikke været det, statsministeren mente," lyder det fra ham.

Intet tyder på vi kan åbne mere

Han uddyber efterfølgende:

"Vi skal nå et stabilt smitteniveau – at antallet af smittede ikke stiger. Det har vi ikke endnu, fordi selv om vi er på et stabilt niveau med omkring 400 smittede dagligt, ser vi et skift fra den almindelige variant til den engelske variant," fortæller han.

Over 20 procent af de smittede er smittet med den engelske variant, som har et kontakttal på over 1.  Det vil sige at en person smittet med denne varian smitter mere end 1, forklarer Nils Strandberg Pedersen

Når den engelske variant vokser, vil epidimien samtidig gøre det samme.

"Så der er ikke noget, der tyder på, at vi kan lukke mere op på nuværende tidspunkt, for så vil vi få en yderligere smittestigning," understreger den tidligere SSI-direktør.

Det er ikke kun Nils Strandberg Pedersen der er bekymret - også Thorkild I.A. Sørensen, professor emeritus i epidemiologi ved Københavns Universitet fortæller til Ritzau, at der stadig er grund til bekymring.

På trods af at epidimien er mere under kontrol, er der nemlig fortsat bekymring - for lige under overfladen ulmer den engelske varian, som lynhurtigt kan få fat og forværre sitiationen i Danmark.

Hos Radikale Venstre, forstår man ikke statsministerens formulering:

"Jeg forstår ikke statsministeren, for hvad er "fuldstændig epidemikontrol"? Javist, vi skal ikke åbne mere lige nu - vi må først se effekten af de små klasser - men Statens Serum Institut regner jo netop på kommende scenarier. Vi skal åbne. Men klogt," lyder det fra sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.