Andelen af ikke-vestlige indvandrere i arbejde er højere end nogensinde. Foto: Shutterstock
Andelen af ikke-vestlige indvandrere i arbejde er højere end nogensinde. Foto: Shutterstock

Historisk: Aldrig har så stor en andel af ikke-vestlige indvandrere været i arbejde

Erhvervsliv

20/5/22 12:20

Jens Asbjørn Bøgen

Andelen af ikke-vestlige indvandrere i arbejder nærmer sig langsomt, men sikkert, niveauet for personer med dansk herkomst.

Beskæftigelsen er rekordhøj for både danskere og ikke-vestlige indvandrere. Og faktisk har andelen af ikke-vestlige indvandrere i arbejde aldrig været højere.

Det skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af en ny analyse.

Faktisk er beskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrere højere for alle aldersgrupper over 24 år, hvis man sammenligner med niveauet fra før finanskrisen i 2008.

Det er bemærkelsesværdigt, da for eksempel niveauet for unge med dansk herkomst under 40 år fortsat ligger under den hidtidige rekord fra netop 2008.

"Samlet set må man sige, at vi de sidste fem-seks år har haft held til at få flere ikke-vestlige indvandrere i arbejde. Det skyldes ikke mindst, at perioden 2016-2019 samt 2021 har været rigtig gode år for dansk økonomi med masser af nye arbejdspladser," lyder det i analysen.

Uvist, hvad krigen får af betydning

Krigen i Ukraine er ubekendt faktor, når det kommer til fremtidens konjunktursituation i Danmark.

"Erfaringerne fra finanskrisen og coronakrisen viser, at den slags udsving har en tendens til at sænke beskæftigelse for ikke-vestlige indvandrere mere end for personer af dansk herkomst - men at den økonomiske politik også gør en forskel og kan afbøde virkningen af internationale omslag," lyder det i analysen.

Til slut advarer Arbejderbevægelses Erhvervsråd om, at det kan få varig betydning for integrationen, hvis krigen i Ukraine fører til et langvarigt fald i efterspørgslen i Danmark.

Annonce