Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusland suspenderer atom-aftale - "Verden er blevet mindre sikker"

Forsvar

21/02/2023 13:34

J. Bøgen

Dagens tale fra den russiske præsident var ventet med både spænding og nervøsitet.

"Jeg er tvunget til at meddele i dag, at Rusland suspenderer sin deltagelse i den strategiske offensive våbentraktat."

Sådan lød en af de mange sætninger, den russiske præsident, Vladimir Putin, fik sagt i løbet af sin mere end 100 minutter lange tale til det russiske parlament tidligere i dag.

Putin understregede, at Rusland ikke trækker sig fra aftalen, men det ænder ikke på, at det er en markant eskalering.

Det vurderer Rusland-korrespondent for Weekendavisen, Andrey Kazankov, ifølge TV2.

"Der er faktisk ikke nogen aftaler tilbage om begrænsninger af atomvåben mellem Rusland og USA," vurderer korrespondenten.

Hvad betyder det?

Hvis du sidder og spekulerer over forskellen på at suspendere og trække sig fra en aftale, så er du ikke alene.

Ifølge Kristian Søby Kristensen, der er seniorforsker hos Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, er det et spørgsmål om, at Rusland nu slækker på de selvpålagte bånd i forhold til udviklingen af atomvåben.

Overfor TV2 beskriver eksperten trækket som en eskalering, der gør verden mindre sikker.

New START-aftalen blev indgået i 2010 (ratificeret i 2011) af Rusland og USA, og den har til formål at reducere mængden af atomvåben i de to landes arsenaler.

Dagens udmelding betyder givetvis, at repræsentanter fra USA og NATO nu ikke længere får adgang til at inspicere de russiske atomlagre for at se, om landet faktisk overholder nedrustningsaftalen.

"Det er Vestens skyld"

Putins tale bar generelt præg af, at han har en noget anden opfattelse af den nuværende verdenssituation end os i de vestlige lande.

Han gentog således igen og igen, at det er Vestens skyld, at der er krig i Ukraine, og at Vesten truer selve Ruslands eksistens.

Den russiske præsident vendte også tilbage til sine udsagn om, at Ukraine er styret af nynazister, og at russerne var nødt til at sætte gang i "den specielle militæroperation", som Putin kalder krigen, for at forhindre et storstilet ukrainsk angreb på de russiske mindretal i Østukraine.

Ikke ligefrem en version, særligt mange i Vesten kan nikke genkendende til, og rådgiveren for den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj, var da heller ikke sen til undervejs i talen at konstatere, at Putin lever i en anden virkelighed.

Mest Læste

Annonce