Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dokumenter lækket: Her er Putins planer for et nyt Storrusland

Forsvar

21/02/2023 08:30

J. Bøgen

Ukraine er kun begyndelsen.

Et lækket dokument fra den russiske regering viser angiveligt planer om at indlemme Belarus (Hviderusland) i den russiske føderation inden 2030.

Men det er slet ikke det eneste. Lignende planer skulle også være udarbejdet for NATO-landene Estland, Letland og Litauen samt Moldova og Ukraine.

Det er et netværk af graverjournalister fra en række medier som tyske Süddeutsche Zeitung, ukrainske Kyiv Independent, amerikanske Yahoo News og svenske Expressen, der hævder at have set de lækkede dokumenter, og det er uhyggelig læsning.

Belarus skal tages med tvang

Modsat invasionen af Ukraine viser det lækkede dokument, at der ikke er planer om en egentlig invasion af Belarus, men at landet med ni millioner indbyggere gradvist skal russificeres.

Ifølge Expressen bliver det detaljeret beskrevet, hvordan der skal indføres russisk lov, at det politiske system skal overtages af prorussiske styrker, og at det belarusiske sprog skal undertrykkes ligesom landets kultur.

Der skal også uddeles russiske pas for at skabe et "lager" af russiske statsborgere.

Dokumentet er opdelt i tre tidshorisonter fra 2022 og 2025 til 2030, og ifølge en vestlig efterretningskilde, har krigen i Ukraine kastet lidt grus i maskineriet i forhold til planen - uden dog på nogen måde at have stoppet den.

I den del af planen, der strækker sig frem til 2025, er nogle af punkterne:

"Underskrivelse af programmet for politisk integration af Den Russiske Føderation og Republikken Belarus." 

"Oprettelse af varige pro-russiske grupper med indflydelse i den hviderussiske politiske, militære og forretningsmæssige elite." 

"Udvidelse af Den Russiske Føderations militære tilstedeværelse på Republikken Belarus' territorium."

Den store 2030-plan

Michael Carpenter, USA's udsending i Den Europæiske Organisation for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), siger til Yahoo News, at Putins mål for Belarus grundlæggende er de samme som for Ukraine - altså fuld indlemmelse.

Kyiv Independent beskriver i detaljer, hvordan hviderussiske samfundsydelser, forsvarssektor, lovgivning og handel år for år skal integreres i Rusland, og i 2030 skal den sidste del af planen så eksekveres.

Her skal der således eksistere et "Forenede Stater af Rusland og Hviderusland" med en samlet kommando for de to landes militær.

Russisk vil også blive det officielle sprog i Belarus, der skal være fælles valuta, og så vil Rusland have kontrollen over information i Belarus.

Den russiske regering har ikke kommenteret dokumentet.

Mest Læste

Annonce