Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Præsident råber vagt i gevær: Her planlægger Putin voldeligt kup

Europa

14/02/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Landet er kandidat til at blive medlem af EU.

En ting er invasionen i Ukraine, men mange mistænker også Putin og hans kumpaner for at lægge skumle planer om at ramme andre lande - herunder også europæiske.

Og måske er en af disse planer tættere på at blive til virkelighed, end vi lige går og tror.

For nylig advarede den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj om, at russerne er i gang med at forberede et voldeligt kup i et andet land end Ukraine, og nu lyder de selvsamme toner fra netop det land.

Den moldoviske præsident, Maia Sandu, anklagede mandag Rusland for at lægge planer, hvor sabotører forklæder sig som demonstranter mod Moldovas EU-venlige regering.

Præsidenten går endda skridtet videre og fortæller, at der er tale om sabotører med militær baggrund, som, camoufleret i civilt tøj, skal gribe til vold, angribe statslige institutioner og endda tage gidsler i deres forsøg på at omstyrte regeringen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ikke uden for grænsen for russisk opførsel

Zelenskyj fremsatte beskyldningerne under sit møde i EU-parlamentet i sidste uge, og med den moldoviske præsidents udmelding mandag, har Det Hvide Hus set sig nødsaget til at reagere.

Mandag aften dansk tid sagde John Kirby, der er talsmand for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd, at oplysningerne var dybt bekymrende, selvom han dog tilføjede, at Moldovas mistanke ikke er uafhængigt bekræftet.

Det lyder dog ikke til, at Kirby ligefrem anser planerne som taget ud af den blå luft. I hvert fald sagde han også, at den påståede plan "helt sikkert ikke ligger uden for grænsen for russisk opførsel, og vi står fuldt og fast sammen med den moldoviske regering og det moldoviske folk".

Vordende EU-medlem

Moldova fik status som EU-kandidatland i sommeren 2022. Det betyder dog ikke, at Moldova automatisk er sikret optagelse i unionen, men de første skridt mod medlemskabet er taget.

Den proeuropæiske regering i landet har dog også mødt en del protester det seneste år. Protesterne har været organiseret af oligarken Ilan Shor, der er på USA's sanktionsliste på grund af forbindelser til Ruslands regering.

Ifølge Moldova samarbejder russerne med Shor om kupplanerne, ligesom Rusland arbejder på at få både russere, belarusere, serbere og montenegrinere i Moldova til at hjælpe med planerne.

Mest Læste

Annonce