Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Betaling med MobilePay i butikkerne i fare

Forbrug

20/02/2023 11:18

J. Bøgen

Det dansk-norske selskab frygter at blive presset ud.

https://meremobil.dk/2023/02/betaling-med-mobilepay-er-i-fare/

MobilePay har på mange måder ændret vores adfærd. Vi sender raskvæk penge frem og tilbage gennem det digitale netværk, og flere og flere danskere bruger efterhånden også MobilePay som erstatning for betalingskortet.

Men den mulighed, altså at kunne betale med MobilePay i butikkerne, kan være i fare i fremtiden.

Apple sidder med NFC-teknologien (Near Field Contact) i iPhones nemlig på en større og større del af betalingerne, og det presser MobilePay ud.

Derfor frygter dansk-norske Vipps MobilePay, at MobilePay som en betalingsmulighed vil forsvinde, med mindre de får adgang til NFC-teknologien i Apples iPhones.

Det siger Claus Bunkenborg, viceadministrerende direktør i Vipps MobilePay og dansk landechef for MobilePay til Børsen.

Et spørgsmål om adgang

Som den opmærksomme mobilbruger måske allerede har tænkt, så findes NFC-teknologien også i telefoner med andre styresystemer, f.eks. Android.

Her kan NFC-teknologien da også uden problemer bruges til at betale med apps som Samsung Pay, Google Wallet og netop MobilePay.

Men på Apple-produkter, herunder også iPhones, har Apple lukket for, at trejdeparter kan bruge NFC-teknologien i deres telefoner. Man kan derfor kun bruge Apple Pay, og det er det, der er med til at presse MobilePay.

Claus Bunkenborg fortæller nemlig til Børsen, at iPhones udgør to tredjedele af Vipps MobilePays kundebase, og når over 90 procent af alle danske betalinger er kontaktløse - via mobilen eller kreditkort - er det vigtigt, at kunderne fortsat har adgang til mobilbetaling.

Stort opgør på vej

Vipps MobilePays ønske om at få adgang til NFC'en i iPhones kan meget vel blive til virkeligheden.

Forleden var der nemlig en lukket høring mellem Apple Pay og en række europæiske mobilbetalingsselskaber i EU-Kommissionen.

Og spørgsmålet er så, om kommissionen, når den ventes at komme med en afgørelse senere i år, vil indføre nye betingelser for Apple, så der bliver åbnet for NFC-adgangen på iPhones.

EU-Kommissionen ventes at komme med en afgørelse senere på året, og her er det Claus Bunkenborgs håb, at EU-Kommissionen indfører betingelser, der vil åbne for adgang til NFC-teknologien på iPhones.

Apple: Sikkerhed er grunden

Apple afviser alle anklager om, at de afholder konkurrerende betalingsløsninger fra at bruge NFC-teknologien for at fremme deres egen markedsdominans.

I stedet lyder forklaringen fra tech-giganten, at det er et spørgsmål om sikkerhed, når man ikke har givet andre adgang til NFC-teknologien.

EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i den forbindelse udtalt følgende:

""Vores undersøgelser til dato afslørede ingen beviser, der kunne pege på en højere sikkerhedsrisiko. Tværtimod viser vores sagsakter, at Apples adfærd ikke kan retfærdiggøres af sikkerhedshensyn."

Mest Læste

Annonce