Det skal være slut med forskellige opladere til alle vores tekniske enheder. Foto: Shutterstock
Det skal være slut med forskellige opladere til alle vores tekniske enheder. Foto: Shutterstock

Endelig sker det! Telefoner, tablets og kameraer får samme type oplader

Forbrug

07/6/22 1:07

Jens Asbjørn Bøgen

Alle små til mellemstore tekniske enheder skal bruge samme slags oplader. Det har EU-parlamentet besluttet, og på sigt skal bærbare computere samme vej.

Har du en oplader, jeg må låne?

Selvfølgelig, lige her.

Nej, det er ikke en USB-C, jeg skal bruge, har du en ledning med Lightning?

Desværre, kun Mini-USB og Micro-USB.

Lyder en lignende ordudveksling bekendt, så er du uden tvivl ikke alene. Junglen af forskellige opladerkabler har i årevis været genstand for frustration, vrede og måske endda hærværk, hvis man er blevet rasende nok.

MEN NU ER DET SLUT! Eller ... I EFTERÅRET 2024 ER DET SLUT!

EU-parlamentet er nemlig blevet enige om, at det er tidspunktet for, at alle små og mellemstore elektroniske enheder skal kunne bruge den samme type oplader. Og med små og mellemstore enheder tales der om både telefoner, tablets, kameraer og meget andet.

Skal hjælpe forbrugeren og mindske mængden af teknologisk affald

Tanken bag beslutningen er, at det skal gøre det nemmere for forbrugerne at købe elektronik uden også at skulle til at forholde sig til, om de har den rette oplader i hjemmet.

Ifølge pressemeddelelsen fra EU-parlamentet vil det spare forbrugerne op mod 250 millioner euro hvert år, omkring 1,86 milliarder kroner.

Samtidig skal det også reducere mængden af elektronisk affald. EU-parlamentet vurderer, at der hvert år bliver afskaffet på mod 11.000 tons elektronisk affald, og det er altså det tal, man også gerne vil have bragt ned med den nye aftale.

Computerne følger trop - 40 måneder efter

Reglerne kommer også til at gælde for bærbare computere, men der er noget længere ventetid for forbrugeren på det område.

Faktisk skal de universelle opladere til bærbare computere først implementeres inden for 40 måneder efter, at loven træder i kraft - altså vinteren 2026-2027.

Annonce