Foto: The Presidential Office of Ukraine, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Foto: The Presidential Office of Ukraine, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Zelenskyj: Hvis det sker, bliver der Verdenskrig

Forsvar

20/02/2023 14:08

J. Bøgen

Advarslen faldt samme dag som et overraskende besøg i Ukraine.

På fredag er det præcis et år siden, at Rusland invaderede Ukraine, men allerede fra ugens start er der sket opsigtsvækkende ting i det krigshærgede land.

Uden nogen forudgående melding om, hvad der ville ske, dukkede den amerikanske præsident, Joe Biden, nemlig op i Ukraine, hvor han besøgte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Det besøg var i sig selv en stor nyhed, da forventningen er, at den russiske præsident, Vladimir Putin, vil komme med en melding i morgen, tirsdag.

Hvad det kommer til at handle om, vides ikke, men i weekenden har Kina meldt sig klar til at agere fredsmægler mellem Rusland og Ukraine.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, sagde imidlertid søndag, at efterretninger tydede på, at Kina overvejer at levere våben og ammunition til Rusland.

Og hvis det viser sig at være rigtigt, vil det få uoverskuelige konsekvenser for hele verden. Mandag forholdt Volodymyr Zelenskyj sig nemlig til, at kineserne begynder at være mere aktive i debatten om krigen, og her lød en ildevarslende melding fra den ukrainske præsident:

For hvis Kina allierer sig med Rusland, vil der komme en ny verdenskrig.

Det skriver TV2, der citerer nyhedsbureauet Reuters.

Kineserne revser USA

Uanset, om der er hold i de amerikanske beskyldninger om, at Kina overvejer at støtte Rusland eller ej, så har kineserne været hurtige til at skyde verbalt tilbage mod USA.

Wang Wenbin, der er talsmand for Kinas Udenrigsministerium, siger nemlig ifølge Reuters, at USA ikke er i en position til at stille nogen krav over for Kina.

Forholdet mellem Kina og USA er mildest talt anstrengt for tiden. For det første er kineserne, som man kan forstå, utilfredse med de amerikanske udtalelser, men for knap to uger siden skød amerikanerne en højtflyvende ballon ned, som det amerikanske forsvarsministerium siger var en kinesisk spionballon.

Endelig er der også frygten for, at kineserne vil angribe Taiwan, da det kinesiske styre mener, at østaten er en del af Kina. Det er amerikanerne ikke enige i, og de har lovet at forsvare Taiwan, hvis kineserne sætter gang i et angreb.

Mest Læste

Annonce