Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vanvittige tab - så mange russere har mistet livet i krigen

Forsvar

26/10/2022 10:38

J. Bøgen

Dertil kommer så ufattelige mængder materiel og ammunition samt antallet af sårede soldater.

Hvor mange russiske liv er egentlig gået tabt i Putins krig i Ukraine?

Det er næsten komplet umuligt at finde ud af, da de officielle russiske tal sandsynligvis er voldsomt underdrevne, og Ukrainernes derimod nok er noget højere end det faktiske tal.

Tirsdag udgav de ukrainske myndigheder et estimat over de russiske tab, der lyder, at hele 68.420 russiske soldater har mistet livet siden krigens begyndelse d. 24. februar.

Tallet er ikke tjekket af uafhængige kilder, men spørger man Jacob Kaarsbo, der er senioanalytiker ved Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, er tallet ikke skudt helt forbi.

Han fortæller til TV 2, at han vil tro, man skal trække omkring 25 procent fra de officielle ukrainske tal for at få et realistisk billede af virkeligheden. Det tal vil være lidt over 51.000.

Men selv når man gør det, er tallene i Kaarsbos optik "vanvittigt høje".

Artiklen fortsætter under opslaget.

Kun toppen af tabs-isbjerget

Men en ting er, hvor mange russiske soldater der reelt har mistet livet i krigen - en helt anden ting er, hvor mange soldater der er ukampdygtige på grund af skader.

Det tal forventer Kaarsbo er mindst tre gange højere end antallet af dræbte. Så hvis man tager udgangspunkt i de omkring 51.000 fra regnestykket ovenfor, bliver antallet af sårede mindst 150.000.

Og Ruslands deroute stopper ikke her. For i takt med, at ukrainerne rykker frem på slagmarken, er der meldinger om, at de rusisske tropper efterlader tonsvis af ammunition, materiel og endda fuldt funktionsdygtige kampvogne.

Ifølge de ukrainske myndigheder har Rusland tabt 2611 kampvogne, 271 fly og 248 helikoptere siden krigens begyndelse. Disse tal er dog ikke verificerede.

Men der er ikke nogen tvivl om, at russernes lagre er ved at være presset godt i bund. Derfor klinger det også hult, når de russiske myndigheder er ude og sige, at der er godt gang i den russiske våbenproduktion.

Faktisk går Jacob Kaarsbo så langt som at kalde udmeldingen fra den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, "rablende vanvittig".

"Alt, hvad der kommer fra ham, er en stor propagandafabrik. Man tager ikke kampvogne fra 1962 i brug, hvis man har nye kampvogne på lager," siger han til TV 2 med henvisning til, at der er fundet efterladte og ødelagte russiske kampvogne med 60 år i larvefødderne.

Mest Læste

Annonce