Integration genem uddannelse: Dansk er inspiration til andre fag

Da Misbah Sadiq startede på VUC var hendes mål at blive bedre til dansk. Målet er nu nået med en HF-eksamen i Dansk A, specielt for tosprogede.

Man kan altid høre Misbah, før man ser hende.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

Klassekammeraterne på VUC Roskilde genkender hende altid på det grin, som hun deler gavmildt ud af. Og så snakker hun. Rigtigt meget. På et flydende dansk, som kun afslører en minimal accent.

”Mine lærere siger, at de kan se en stor forskel i mit skriftlige og mundtlige danske fra 9.klasse til HF. Dansk er svært for tosprogede, så man skal virkelig arbejde hårdt. Specielt her på HF, hvor vi læser artikler og analyserer på højt niveau. Det tager tid og kræver ordforråd”, siger hun.

Fik lyst til at læse videre

Misbah Sadiq er en del af den HF-klasse, som er oprettet specielt til kursister med et andet modersmål end dansk. Udover en eksamen i dansk på højeste gymnasiale niveau, har hun fået en lyst til at læse videre i andre HF-fag; foreløbigt engelsk, religion og historie.

”Nu da mine børn er blevet store, har jeg mere tid til mig selv. Så jeg tænkte hvorfor ikke prøve nogle flere fag,” siger Misbah Sadiq, som er mor til tre drenge på 8, 9 og 12 år.   

Familielivet kan ellers være krævende nok, da hendes hjem også huser både hendes mand og en svigermor, som har brug for hjælp i hverdagen.

Ekstra tid til skriftlige opgaver

Misbah har pakistanske forældre, men kom til Danmark i år 2000, hvor hun blev gift med sin mand, som i dag ejer en kiosk. I Pakistan fik hun en god gymnasial uddannelse, så hun er godt rustet til at hjælpe sine klassekammerater med for eksempel engelsk.

Til gengæld er hun også glad for, at have lærere, der lytter til hende, når hverdagen som studerende med store skriftlige opgaver og fuldtids familiemenneske bliver for meget.

”Lærerne er meget venlige. De forstår godt, hvis jeg har brug for lidt mere tid til at lave en skriftlig aflevering, siger Misbah Sadiq.

Spiser og løser problemer – sammen

Det gode sociale miljø, hvor alle taler med hinanden er noget Misbah Sadiq sætter stor pris på.

”Jeg har en supergod klasse med åbne og glade mennesker. Lærerne sørger også for at arrangere noget for os. Vi har blandt andet haft en fællesspisning, hvor vi alle sammen skulle have en spændende ret med,” husker hun.

Uddannelsesleder Brian Høj Dencker er også populær hos Misbah, fordi han ofte bevæger sig ud fra sit kontor for at spørge kursisterne, hvordan det går.

”Hvis der er et problem, så diskuterer han det gerne med os og kommer med løsninger”, når Misbah Sadiq at forklare, inden interviewet bliver afbrudt.

En medkursist har nemlig akut brug hjælp til at blive kørt til lægen – og den klarer Misbah. Selvfølgelig. For hun vil jo også gerne hjælpe med en løsning.

Du kan også tage en DSA HF for tosprogede. Meld dig til her

Kort om Misbah Sadiqs VUC-karriere:

 Største sejr: Da jeg bestod min eksamen i matematik på 9. klasse-niveau. Min hjerne virker bare ikke ved matematik, men jeg havde en god lærer, som forklarede mig tingene 10 gange. Så jeg fik et 4-tal, selvom jeg egentlig havde regnet med 02.

 Største udfordring: Måske vil jeg også tage HF-eksamen i matematik, biologi og kemi næste år. Jeg tror, det bliver svært, men jeg vil gerne prøve.

 Fremtidsplaner: Jeg ændrer hele tiden mine planer. Men det skal helst være noget med mange mennesker, for jeg kan godt lide at snakke, rigtigt meget faktisk. Så ikke noget, der er for intellektuelt og gerne i et internationalt miljø. Desuden træner jeg meget fitness, så måske jeg kan bruge det til at udvikle nogle kurser.

Om Dansk som andet sprog (DSA)

 VUC Roskildes afdeling i Greve har oprettet DSA-klasser for kursister med dansk som andet sprog. Her bliver der lagt ekstra vægt på sprog, så de tosprogede kursister er i stand til at læse videre på højere uddannelse med en faglighed, der fuldt ud matcher en almindelig dansk HF-eksamen på A-niveau. Efter sommerferien bliver DSA også tilbudt på HF A-fagene på VUC i Roskilde.

VUC Roskilde tilbyder uddannelse for voksne

 VUC Roskilde har et bredt udvalg af uddannelser inden for Almen Voksenuddannelse (AVU), som svarer til 10. klasse og HF, som er en gymnasial uddannelse, der kan tages over 2 år på fuld tid eller som enkeltfag. VUC Roskilde har afdelinger i Greve, Køge og Roskilde. 

Få en aftale med en studievejleder her

 

Emneord: Integration, Voksenuddannelse, VUC, VUC Roskilde, HF-inklusion, Tosprogethed
VUC Roskilde på DenOffentlige.dk VUC Roskilde tilbyder uddannelser for unge og voksne på 3 afdelinger i Roskilde, Køge og Greve....
Aktivitet: Artikler: 9 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også