International guide til boligkøb i Danmark

Danmark har stor glæde af globaliseringen, arbejdskraftens fri bevægelighed, internationalt forskningssamarbejde og uddannelse. Alligevel er boligmarkedet ikke gearet til at hjælpe de udenlandske boligsøgende nemt i hus. Danske BOLIGadvokater har skrevet en guide, som hjælper de mange forskere, studerende og specialister til et trygt og sikkert boligkøb.

”Forestil dig at skulle købe bolig i et land, hvor man hverken kender lovgivningen eller sproget. Så bliver et boligkøb ikke blot et stort spring, men også noget uoverskueligt. Dansk er jo ikke ligefrem det nemmeste sprog at have med at gøre”, siger Charlotte Szymala, advokat og medlem af Danske BOLIGadvokaters bestyrelse.

At købe bolig er et stort spring for de fleste. Der er mange ting at tage stilling til, fx boligens stand, prisforhandlinger, finansieringsmuligheder og forsikringer. Som udenlandsk boligsøgende er det danske boligmarked meget anderledes end det i hjemlandet. En anderledes boliglovgivning, kulturforskelle og sprogbarrierer volder problemer for de udenlandske tilflyttere. ’’Det danske boligmarked fungerer ofte meget anderledes end i hjemlandet. Det kan virke afskrækkende og de fleste får behov for rådgivning i forbindelse med deres boligkøb’’, forklarer Charlotte Szymala.

Især sprogbarrieren er stopklods

Størstedelen af det tilgængelige materiale om, hvordan man køber bolig i Danmark, er skrevet på dansk. ’’Det kan undre, at vi i Danmark har så lidt materiale omkring boligkøb på andre sprog end dansk, når vi ved, hvor stor interesse der er i det danske boligmarkedet fra udenlandske boligsøgende’’, siger Charlotte Szymala, bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.

Ifølge Ejendom Danmark tilflytter 20.000 internationale borgere årligt til Hovedstadsområdet. På messen Housing Fair, der afholdes i København, deltager flere hundrede internationale boligsøgende for at høre mere om det danske boligmarked, hvilke muligheder der findes og hvor man kan finde den rette rådgivning.

Når der ikke er tilgængeligt boligmateriale på engelsk eller andre sprog end dansk, er det meget vanskeligt for udenlandske boligsøgende at komme sikkert igennem en bolighandel” forklarer Charlotte Szymala og fortsætter: ”Med tilflyttere fra andre lande i Skandinavien, er det sjældent sproget, der er en barriere, men snarere de forskellige lovgivninger og bolighandelstraditioner. Med tysk- eller engelsktalende boligkøbere er det væsentligt sværere, fordi de både står overfor de kulturelle forskelle og en sprogbarriere med meget lidt information om de danske forhold på andre sprog end dansk’’.

Gratis engelsk guide om boligkøb

For at gøre det lettere og mere overskueligt at købe bolig som udenlandsk boligsøgende, tilbyder Danske BOLIGadvokater boligrådgivning på engelsk. ’’Vi har udarbejdet en udførlig engelsk guide om boligkøb i Danmark, og foreningens medlemmer er uddannet til at kunne rådgive udenlandske boligsøgende om hele købsfasen og livet efter købet. Samtidig tilbydes der altid et gratis formøde – enten personligt eller per telefon, så den boligsøgende kan få overblik over, hvilken rådgivning de har behov for og hvad det vil koste’’, afslutter Charlotte Szymala.

Danske BOLIGadvokaters engelske guide til boligkøb samt øvrige informationer på engelsk kan findes her

Også til lejeboliger

Udenlandske boligsøgende, der er på udkig efter en lejebolig fremfor en ejerbolig, kan også med fordel søge rådgivning hos en boligadvokat. ’’Det kan som udenlandsk boligsøgende være svært at navigere rundt i dansk lejeret, de mange forskellige lejetilbud og at få overblik over, hvad der er rimeligt at betale i husleje. Det kan en boligadvokat hjælpe med’’, afslutter Charlotte Szymala.

Housing Fair afholdes 31. marts fra kl. 17-19 i Industriens Hus, København.

Foto: Danske BOLIGadvokater

Emneord: Danske BOLIGadvokater, Huskøb, Danmark, Boligmarked

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Social
  Naturen er stadig åben: Nu bliver det nemmere at finde lokale naturoplevelser

  Mens COVID19 holder Danmark lukket, finder mange danskere ud i naturen. Miljøminister Lea Wermelin lancerer 2. april en opdateret guide til landets naturoplevelser. På udinaturen.dk kan du få inspiration til ture nær dig og i hele Danmark. Og der er god plads til at holde afstand i naturen.

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Covid-19: Forsyningssikkerheden er høj på energiområdet

  Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vurderer, at Covid-19-situationen ikke påvirker energiforsyningssikkerheden. Beredskaberne for energi- og forsyningssektoren fungerer som planlagt, og der er et tæt samarbejde mellem relevante myndigheder og aktører.

 • 13.03.20 Politik
  Fire nye initiativer skal holde hånden under danske arbejdspladser

  Regeringen offentliggør nye initiativer, der skal bidrage til at holde hånden under danske arbejdspladser.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.