Kommentar: Vi deler gerne flexicurity med andre

Danmark kan være stolt af sin flexicurity-model. Men det forpligter også til at bidrage til fællesskabet og dele ud af gode erfaringer i EU-familien.

Macron sagde det så smukt: ”Uden at være indbildsk på Danmarks vegne, så er Danmark et land, man kan lære meget af, når det kommer til, hvordan man skaber et fleksibelt arbejdsmarked. Frankrig har brug for det. For Frankrig er lidt tungt og hænger lidt i det.”

Samfundsmodeller kan sjældent overføres fra et land til et andet. Men det er muligt at lade sig inspirere af principperne i et andet lands modeller. Et velfærdsniveau på så højt plan, som vi har i Danmark, kræver et velfungerende arbejdsmarked, der er i stand til at skabe det nødvendige økonomiske grundlag. Det er vi lykkedes med, og derfor er den danske flexicurity-model ofte et forbillede for andre lande. Den kombinerer fleksibilitet for arbejdsgiveren med aktiv arbejdsmarkedspolitik og et tætmasket socialt sikkerhedsnet. Sammenlignet med de andre europæiske lande har vi fx den største jobomsætning (hvert år skifter op mod 800.000 danskere job) og samtidig er langtidsledigheden en af de laveste – og det var den også under krisen.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Lande som Frankrig kæmper med rigide strukturer på arbejdsmarkedet og en fagbevægelse, der holder fast i gamle tider og rettigheder, der ikke har fulgt med udviklingen. At arbejdsvilkårene eksempelvis for Frankrigs togpersonale fastlægges af over 100 år gamle overenskomster med særlige privilegier såsom en 35-timers arbejdsuge, 50 feriedage om året og en pensionsalder på 51 år er en nærmest eksotisk anomali set med danske øjne. Det harmonerer i hvert fald ikke med vores forestilling om, at et velfungerende arbejdsmarked er et dynamisk arbejdsmarked.

Frankrigs præsident Macron har gjort, hvad hans forgængere mislykkedes med, nemlig sat arbejdsmarkedsreformer øverst på sin politiske agenda og gennemført en række reformer, der skal gøre op med det usmidige franske arbejdsmarked. Med en arbejdsløshed på knap 10% (godt dobbelt så høj som i resten af EU) og helt op til 40% blandt de unge franskmænd, er det et skridt i den rigtige retning.

Når det er sagt, så har en ensretning af samfunds- og arbejdsmarkedsmodeller aldrig været og skal heller ikke blive et mål med det europæiske projekt. Til gengæld er det en af EU’s fornemste opgave, hele tiden at arbejde for en opadgående konvergens, så vi får alle medlemslande ud af krisen og med i det økonomiske opsving. Dertil hører også, at EU agerer fødselshjælper og giver medlemslandene de nødvendige incitamenter og det nødvendige rygstød for at kunne udvikle deres arbejdsmarkeder i en retning, hvor flexicurity-principperne er de bærende elementer.

Danmark kan være stolt af sin flexicurity-model. Men det forpligter også til at bidrage til fællesskabet, dele ud af sine gode erfaringer og give de andre medlemmer i EU-familien en hjælpende hånd eller et kærligt puf.

Emneord: Fleksibelt arbejdsmarked, Arbejdsmarkedspolitik, Arbejdsmarkedsmodel, Dansk Arbejdsgiverforening, Europabevægelsen, Europæisk samarbejde, 170918
Europabevægelsen på DenOffentlige.dk I Europabevægelsen mener vi, det er afgørende, at Danmark deltager helhjertet i det europæiske samarbejde, for i fællesskab står vi stærkest. Danmark skal være med til at finde de fælles løsninge...
Aktivitet: Artikler: 104 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 03.04.19 Velfærd
  Her er Finansministeriets analyse af vores arbejdsliv

  Finansministeriet har lavet en analyse af arbejdsliv og risiko for nedslidning. Ministeriet konkluderer bl.a., at mennesker "der arbejder i mange år, føler sig mindre nedslidte end jævnaldrende, der har været færre år på arbejdsmarkedet." Hent analysen her.

 • 28.11.18 Sundhed
  EU puster ”mere liv” i reproduktionsmedicinsk forskning

  Hospitaler, lægemiddelindustri og universiteter ønsker alle at satse massivt på bekæmpelsen af ufrivillig barnløshed og bygge videre på de lovende resultater af de seneste års intense dansk-svenske samarbejde.

 • 27.08.18 Infrastruktur
  3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

  Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, fortæller 3F, der har tryktestet flere tilfælde, hvor medier fortæller om manglende arbejdskraft hos konkrete virksomheder. Murermester, svineavler og direktør mangler kun arbejdskraft, når de beklager deres nød i medierne, siger forbundssekretær.

 • 08.06.18 Velfærd
  Ledige skal hjælpe ledige i job

  Arbejdsmarkedsudvalget har netop bevilget 250.000 kr. til at få Powerjobsøgerne til at etablere sig i Kolding. Netværket drives af frivillige for frivillige og har gode erfaringer med at få ledige i job.

 • 07.06.18 Infrastruktur
  Regeringsmål: EU skal bidrage med 15 mia kroner til dansk forskning

  Europa-Kommissionen vil øge forskningsprogram til 640 mia kroner over syv år. Dansk mål er 2.5 procent. Nu begynder de politiske forhandlinger om "Horizon Europe". Ny minister melder ud.