Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny rapport: Næsten halvdelen af alle danskere bekymrer sig over dette

Kultur

15/6/21 8:22

Theis

Over halvdelen tror også, der er danske medier, der bevidst går efter at levere fake news. Det er dog kun en meget lille del, der mener, at mange medier gør det. Generelt har danskerne stor tillid til de nyhedskilder, de selv bruger.

Rapporten "Medietillid, fake news og fakta-tjek", som Kulturministeriet offentliggør i dag, sætter fokus på, hvor stor befolkningens tillid til deres nyhedskilder er.

Rapporten viser, at det i alt er 47 % af danskerne, der er bekymrede for, om falske nyheder forhindrer dem i at vide, hvad der i virkeligheden foregår. 60 % tror, der er danske medier, der bevidst går efter at levere fake news.

Andre tal i rapporten tyder dog på en høj grad af tillid generelt set: I alt tror 66 % af danskerne på, at de nyhedskilder, de selv benytter, er sande, og når de bringer falske nyheder, sker det ved en fejl. Kun 20 % er uenige i dette i større eller mindre grad.

Kulturminister Joy Mogensen siger:
"Det danske samfund er et tillidssamfund. Det skal vi værne om. Derfor er det bekymrende, at nogle danskere tilsyneladende både tvivler på, om de ved, hvad der i virkeligheden foregår, på grund af fake news, og også tror, at der er medier, der bevidst går efter at levere fake news.

Medierne spiller en vigtig rolle som bindeled mellem borgerne og samfundsinstitutionerne – både de, der føles fjerne, og de, der er helt tæt på den enkelte borger.

Det er vigtigt, at danskerne fortsat kan have stor tillid til medierne. Derfor skal journalistikken og ikke mindst de lokale medier, der er allertættest på danskernes hverdagsliv, styrkes i de kommende medieforhandlinger, så der fortsat er adgang til troværdigt kvalitetsindhold, som danskerne synes er relevant at fordybe sig i – og stoler på.

Samtidig skal vi sikre, at den demokratiske debat ikke bliver fordrejet af ekkokamre, hvor konspirationsteorier får lov at flyde frit, som vi har set det i USA. Så vi skal have en bedre kontrol af de sociale medier og de techvirksomheder, der står bag dem."

Læs rapporten "Medietillid, fake news og fakta-tjek

Annonce