Foto: Shutterstock

Mette Frederiksen gør status: Vi kan være stolte

I dag er det præcis ét år siden, at Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af det danske samfund ned.

For blot lidt over ét år siden, var corona for de fleste af os stadig en øl og ord som smittetal, afstand, mundbind og test, var ikke noget der var en del af hverdagssproget. I dag ser vores verden markant anderledes ud og meget er forandret.

I dag er det den 11. marts - en dato der nu er næsten er historisk i Danmark. For netop ét år siden i dag, talte Mette Frederiksen til danskerne, på et nærmest historisk pressemøde, hvor hun lukkede Danmark ned. 

Nu gør statsministeren status på det seneste år.

"11. marts. Ét år siden. Det er vildt at tænke på,

Egentlig er der mange andre ”årsdage”. 27. februar, hvor den første dansker blev smittet. Eller 14. marts hvor den første dansker desværre døde med corona," sådan indleder statsminister Mette Frederiksen et opslag på Facebook.

Hun beskriver hvordan hun, når hun i dag tænker tilbage, føler at dagene og ugerne i den tid flød sammen. Hun peger også på tre ting, som hun i særdeleshed reflekterer over og hun starter ud med at rose befolkningen.

Vi kan være stolte

"For det første synes jeg, vi som befolkning kan være stolte.

Jeg håber, vi kan sende hinanden et smil i dag – også selvom, det måske er bag mundbindet. Et anerkendende nik: Du gjorde det.

Når man opremser ”resultaterne” kan det lyde lidt højstemt. Men det er jo ikke desto mindre rigtigt: Vores sundhedsvæsen er ikke brudt sammen. Vi har reddet menneskeliv. Vi har holdt hånden under tusindvis af arbejdspladser og erhvervsdrivende. Bevist, at sundhed og økonomi ikke er hinandens modsætninger," lyder det fra hende, hvor hun samtidig understreger at den nuværende genåbning fortsat kræver, at vi står sammen og hjælpes ad med at holde smitten under kontrol.

I den forbindelse kommer det næste som hun tænker på, det er nemlig sammehold.

"Det andet, jeg tænker på, er sammenhold.

Ét er alle eksemplerne på hjælpsomhed, opfindsomhed og den enorme ansvarsfølelse, der har kendetegnet alle dele af vores samfund. Hensynet og omsorgen for hinanden.

Noget andet er det perspektiv, det tegner for fremtiden. Hvis vi kan bekæmpe en global pandemi. Fordi vi beslutter os for det. Fordi vi står sammen. Så tænk på alt det, vi også kan," skriver hun og slår fast at det er en vigtig pointe at tage med os i fremtiden.

Et stort savn

Det sidste statsministeren vil fremhæve, er sårbarhed.

"Jeg talte lidt om det i min nytårstale, og det bliver måske for filosofisk at gå meget ind i her. Men mon ikke mange af os har reflekteret over livet, tiden og verden som vi kendte den? Længslen efter kultur og oplevelser. En hverdag med arbejde og skole. Hvor meget nærheden til andre mennesker faktisk betyder," skriver hun og tilføjer at for hende personligt er savnet til hendes far, Flemming, stort - og hun glæder sig allermest til, at give ham et ordentligt kram igen.

Hun besrkiver også at Danmark på det politiske plan har set en åbenlys sårbarhed som samfund. Fordi vi har oplevet både at mangle test, værnemidler og vacciner - men at alle disse erfaringer har gjort os klogere og derfor arbejdes der hårdt på, at det ikke sker igen.

Hun fortæller også, at i dag skal hun besøge Herlev Hospital og i aften er der debat med partilederne - samt at arbejdet med en samlet genåbningsplan fortsætter.

Afslutningsvis sender hun alle en stor tak.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.