Microsoft Dynamics NAV bliver til Dynamics 365 Tenerife

Microsoft Dynamics AX gik i skyen forrige år under navnet Dynamics 365. Senere i år kommer ERP-lillebroren Dynamics NAV også som cloud-platform. På sigt vil de to forretningssystemer smelte sammen.

» Virksomhedernes vigtigste data ligger i forretningssystemerne. Disse data er forudsætningen, hvis forretningen skal kunne udvikle nye tjenester

Andreas Dolven, Microsoft

Der har været diskuteret en del frem og tilbage vedrørende de forskellige udgaver af cloud-løsningen Dynamics 365. Siden lanceringen har Microsoft talt om to versioner, Enterprise og Business, svarende til henholdsvis Dynamics AX og Dynamics NAV. De to versioner var rettet mod selskaber med komplekse processer (AX) og til mindre komplekse virksomheder (NAV).

Den eksisterende cloud-løsning, Microsoft Dynamics 365, svarer til Dynamics AX, og nu siger Microsoft, at der alligevel ikke kommer to forskellige versioner (Enterprise og Business). I stedet vil AX og NAV smelte sammen til ét fælles forretningssystem i skyen.

- Hvorfor skal vi have separate cloud-løsninger for små og mellemstore virksomheder og for enterprise, de store koncerner? Det er meget lidt hensigtsmæssigt at skelne imellem en Enterprise- og en Business-udgave. Skyen gør det muligt at levere én fælles løsning for så at tilpasse funktionaliteten og have forskellige licensmodeller, siger Andreas Dolven, direktør for forretningssystemer i Microsoft Norge.

» I dag handler cloud om at kunne bygge smarte løsninger og integrere sine eksisterende data, samt muligheden for at tilknytte data fra andre kilder.

Andreas Dolven, Microsoft

Dynamics, Microsofts ERP-løsning, stammer fra opkøbet af den danske softwarevirksomhed Navision i 2002. Med i købet fik Microsoft både forretningssystemet Navision, senere bare NAV, som oprindeligt var beregnet til mindre virksomheder, og ERP-løsningen Axapta, senere AX, der som udgangspunkt var udviklet til store selskaber og koncerner.

Axapta blev udviklet af danske Damgaard Data og IBM i fællesskab og senere overtaget af den danske virksomhed. Damgaard fusionerede med Navision, før Microsoft købte selskabet.

Dynamics NAV bliver til Dynamics 365 Tenerife

I efteråret 2017 lancerede Microsoft "Project Tenerife" (Microsoft Dynamics 365 Tenerife), som er vejen frem for Dynamics NAV i skyen.

Dynamics NAV 2018, en opdateret version af NAV for "on premise"-installationer, er netop blevet lanceret. Til foråret kommer NAV 2018 R2 både som "on premise"-løsning og som cloud-tjeneste. Denne nye udgave af NAV 2018 vil være baseret på samme kode for så vidt angår "on premise"-systemet og cloud-løsningen – og begge versioner er koblet op til Common Data Service (CDS).

Der kommer altså heller ingen Dynamics 365 Business edition for de mindre virksomheder. Alysa Taylor, direktør for forretningssystemer og strategi i Microsoft, forklarer:

- Til foråret 2018 kommer vi med nye forretnings- og licensmodeller i forhold til Dynamics 365. De nye modeller vil gøre det lettere at vælge den rigtige løsning for vores partnere og kunder, siger Taylor og fortsætter:

- Microsoft vil tilbyde én fælles pakke med Dynamics 365-applikationer til kunderne uafhængigt af virksomhedernes størrelse og kompleksitet. Applikationerne vil hjælpe vores kunder med digital transformation af deres virksomhed på tværs af alle forretningsområder: marketing, salg, service, finans, drift og HR. I stedet for at tilbyde separate versioner, f.eks. Business edition eller Enterprise edition, vil vi gøre det muligt for kunderne at vælge mellem forskellige prismodeller baseret på, hvilke funktioner og hvor stor kapacitet, man har behov for.

Som eksempel nævner Taylor Dynamics 365 Sales og fortæller, at Sales fra foråret 2018 vil blive solgt til forskellige priser, der afspejler forskellige niveauer af funktionalitet.

Komplet forretningssystem for de små

Dolven fortæller, at "Tenerife" vil blive en komplet forretningsløsning, som kan dække behovet for et stort antal virksomheder uanset størrelse. Det er kompleksiteten, der vil afgøre, om man bør vælge Dynamics 365 eller Dynamics 365 "Tenerife" .

- "Tenerife" får ikke samme bredde i funktionerne på enkelte områder. Har man en koncernstruktur med operationer i mange lande, bør man vælge Dynamics 365, forklarer Dolven.

Han understreger, at "Tenerife" ligesom Dynamics 365 også vil bygge på Common Data Service. Office 365 er også integreret med CDS.

Common Data Service (CDS) kører bag både Dynamics 365, Office 365 og en række andre Microsoft-løsninger, og fungerer som fundament for forretningssystemer og andre IT-løsninger, som udveksler data. Med CDS har Microsoft gjort det lettere at udveksle data mellem egne løsninger og løsninger fra andre systemleverandører.

- Det betyder f.eks., at hvis man har valgt "Tenerife" som sit forretningssystem, men har et specielt behov indenfor field service med mange teknikere i marken, så kan man vælge et field service-modul fra Dynamics 365, siger Dolven.

Smelter sammen i skyen

Eftersom Dynamics NAV 2018 R2 er integreret med Common Data Service (CDS), kan man også vælge at installere løsningen lokalt og så benytte sig af udvalgte cloud-moduler fra Dynamics 365. Opkoblingen til modulerne sker så via CDS. På sigt vil man bevæge sig i retning af en fælles Dynamics 365-platform.

- Tidligere talte vi om stordriftsfordelene ved cloud, men i dag handler cloud-diskussionen ikke om omkostningsreducering. Det handler om at kunne bygge smarte løsninger og integrere sine eksisterende data, samt muligheden for at tilknytte data fra andre kilder, siger Dolven.

- Virksomhedernes vigtigste data ligger i forretningssystemerne. Disse data er forudsætningen, hvis forretningen skal kunne udvikle nye tjenester. Derfor handler ERP ikke længere om produkter eller systemer, men om den platform, vi udvikler, siger Microsoft-direktøren.

EG er største Dynamics 365-leverandør

Dynamics 365 blev lanceret i sommeren 2016. Til trods for de mange ændringer undervejs har den nye cloud-løsning givet mange nye kunder samt opgraderingsprojekter fra trofaste Dynamics-brugere.

Modtagelsen har været særligt god i Norge, som har næstflest Dynamics 365-projekter blandt alle lande i Europa – og af disse har EG leveret næsten halvdelen. Derfor blev EG Norge kåret til Norges bedste Microsoft Dynamics 365-partner i 2017.

At Microsoft er nyskabende understreges også af de store analyseinstitutter. Gartner placerer Dynamics 365 øverst til højre i sin magiske kvadrant Sales Force Automation sammen med Salesforce. Også Forrester Research mener, Dynamics 365 er blandt verdens mest innovative forretningssystemer i "The ForresterWave".

Her kan du læse mere om, hvordan EG kan hjælpe din virksomhed med Dynamics 365.

Her kan du læse om Microsofts nye Dynamics 365-strategi.

Samfundsdesign / EG på DenOffentlige.dk EG er en skandinavisk teknologipartner med mere end 1.800 medarbejdere fordelt på 28 lokationer i Skandinavien og Polen. Vi leverer digitaliseringsløsninger til mere end 12.500 offentlige og komm...
Aktivitet: Artikler: 129 | Events: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også