Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

SSI-coronavaccine virker i test mod minkvariant

13/11/20 9:36

Theis

Cluster 5 er den variant af coronavirussen, der stammer fra mink, som er blevet beskrevet som en global trussel mod en coronavaccine. Nu fortæller SSI, at en dansk vaccine virker mod den.

En dansk coronavaccine fra Statens Serum Institut virker i test på kaniner mod den muterede minkvariant, der er blevet kendt som cluster 5.

Det kunne virusforsker hos SSI, Anders Fomsgaard, fortælle i programmet "P1 Morgen" torsdag morgen. Efterfølgende har program- og projektleder ved SSI, Gregers Gram, bekræftet over for Ritzau.

Cluster 5 har spredt sig til mennesker, hvilket har resulteret i, at Nordjylland er blevet lukket. Samtidig har regeringen besluttet, at alle mink skulle aflives. Det blev af regeringen meldt ud onsdag.

"Ud fra laboratorieforsøg ser det ud til, at det (vaccinen, red.) neutraliserer cluster 5, og Anders Fomsgaard har personligt nævnt over for mig, at det var sådan," fortæller Gregers Gram over for Ritzau.

Virker den på mennesker?

Gregers Gram har ikke mulighed for at vurdere, hvad chancen er for, at vaccinen også virker hos et menneske, der er smittet med cluster 5-varianten.

"Principielt er der jo forskel på kaniner og mennesker, så jeg ville være forsigtig med at drage den konklusion, at det også virker på mennesker. Men man kan sige, at havde det ikke virket på kaniner, så vidste vi, at den nok ikke virkede,” fortæller han til Ritzau. 

Han er ikke bekendt med, hvornår SSI fandt ud af, at vaccinen virker mod cluster 5. Selv blev han informeret om det i en personlig snak med Anders Fomsgaard i går. 

Anders Fomsgaard er en af de forskere, der står bag udviklingen af den danske vaccine hos Statens Serum Institut. Gregers Gram følger derimod projektet som projektleder. 

Gregers Gram kunne ikke angive en sandsynlighed for, at vaccinen også vil virke på mennesker. Han kunne dog fortælle, at der allerede er set eksempler på mennesker, der naturligt har neutraliseret cluster 5 i kroppen. 

Kunne nedlukning være undgået?

Onsdag i sidste uge meddelte faglig direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, ellers, at minkvarianten potentielt kunne true en coronavaccine på global plan.

Gregers Gram fortæller, at han ikke mener, at man kan konkludere, at man kunne have undgået nedlukningen af Nordjylland og udryddelsen af landets munk, selvom vaccinen har virkning på cluster 5.

"Jeg er på linje med Kåre Mølbak i den risikovurdering, han har," fortæller han over for Ritzau, og følger op med:

"Man ser på risiko og konsekvens. Sandsynligheden, for at det sker, kan godt være lille, men hvis det skulle ske, er det virkelig dårligt, og så sikrer man sig selvfølgelig mod det."