OPS - Få overblik her
For at sikre bedre samarbejde, har Dansk Erhverv og FTF i fællesskab foreslået, at der oprettes en national OPS-enhed, der skal samle projekterne og koordinere indsatsen til fordel for både virksomhedernes bundlinje og udvikling af den offentlige sektor. Den ide blev der taget godt i mod, da FTF og Dansk Erhverv tirsdag holdt topmøde, hvor omdrejningspunktet var et styrket offentligt privat samarbejde.
Både Brian Mikkelsen (K), Hans Kristian Skibby (DF), Josefine Fock (ALT) og Lisbeth Bech Poulsen (SF) synes godt om idéen. Og Venstres finansordfører Jacob Jensen inviterede Dansk Erhverv, FTF og andre relevante parter til at tale videre om idéen på et kaffemøde. Samme invitation kom fra Socialdemokraternes Morten Bødskov. Udover politikere var der også forskere og repræsentanter fra både det private og offentlige arbejdsmarked med til topmødet.Ole Helby Petersen, der er forsker ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv fra RUC bekræftede, at der er mange ukoordinerede projekter, og at der er brug for at samle viden og erfaringer. Han nævnte bl.a. at det offentlige sammen med virksomheder har udviklet ikke mindre end syv udgaver af kol-kufferter og fem intelligente senge. Her ville det være oplagt at koncentrere kræfterne om at udvikle færre løsninger, som til gengæld har høj kvalitet og anvendelighed, så de kan bruges i den offentlige velfærd og sælges af private aktører.
Allan Søgaard Larsen administrerende direktør i Falck A/S bakkede op om ideen om en national enhed. Han fortalte bl.a. på dagen, hvordan en række af de store internationale selskaber i Danmark – herunder Falck – er vokset ud af et samarbejde med det offentlige. Han efterlyste derfor en langt større ambition for at bruge vores veludviklede offentlige sektor som afsæt for virksomheder, der gerne vil eksportere gode løsninger på det internationale marked. ”Der er brug for politisk vilje, ellers rykker det offentlig-privat samarbejde ikke”, sagde han. Politikernes udmeldinger på topmødet vidner om, at den vilje nu er til stede på tværs af rød og blå blok. Dansk Erhverv og FTF håber, at det vil kunne omsættes til politisk handling og et bredt forlig på området, når regeringen fremlægger et nyt vækstudspil. OPS-enheden, som Dansk Erhverv og FTF har foreslået, skal ikke alene koordinere den eksisterende indsats, den skal også være stedet, hvor fx medarbejdere og virksomheder går hen, når de har nye ideer. Og netop medarbejderne spiller en vigtig rolle i samarbejdet, mener FTF. Det blev også fremhævet af flere aktører på topmødet. Blandt andre Miriam Toft, direktør fra Aleris-Omsorg og Jens Klarskov, administrerende direktør i Dansk Erhverv.