Foto: Shutterstock

Stor succes med at oprette 5.000 ekstra studiepladser

På grund af situationen med coronavirus besluttede Folketingets partier før sommerferien at give penge til at oprette ekstra uddannelsespladser på de videregående uddannelser. Målet var 5.000 ekstra pladser. En ny opgørelse viser, at der er oprettet endnu flere pladser fordelt ud i hele landet.

Tendensen i foråret var klar. Ekstraordinært mange unge ville søge ind på en videregående uddannelse i år. Coronavirus satte en stopper for drømmen om at rejse ud i verden eller få et arbejde herhjemme efter en bestået gymnasial eksamen. Derfor indgik et enigt Folketing før sommerferien en politisk aftale om at oprette 5.000 ekstra uddannelsespladser på de videregående uddannelser i løbet af i år og næste år, så man undgik at afvise unødigt mange, der gerne ville ind på en uddannelse.

Ny opgørelse

Det skridt har nu vist sig at være en endnu større succes end forventet. En ny opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der er oprettet i alt 6.097 ekstra uddannelsespladser i 2020 og 2021 – altså cirka 1.000 flere uddannelsespladser end målet i aftalen. Og samlet set er 60 procent af pladserne placeret uden for Hovedstaden. Det glæder uddannelses- og forskningsministeren.

"Uddannelse er vigtig i en krisetid. Og når ekstra mange unge søger en uddannelsesplads, har vi politisk en vigtig opgave i at sørge for, at der er plads til dem. Det gjorde et samlet folketing sidste sommer. For regeringen er det afgørende, at pladserne blev oprettet på uddannelser, hvor der er gode jobmuligheder bagefter. Og at pladserne er godt fordelt i hele landet. Begge dele er lykkedes, og det er jeg rigtig glad for," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Flere pladser på velfærdsuddannelserne

Det var ambitionen i den politiske aftale, at omkring 500 af de ekstra pladser skulle oprettes på velfærdsuddannelserne. Professionshøjskolerne har i samarbejde med kommuner og regioner etableret 429 ekstra uddannelsespladser på velfærdsuddannelserne allerede i år.

"Det er imponerende, at professionshøjskolerne sammen med kommuner og regioner har været i stand til at oprette flere end 400 pladser på velfærdsuddannelserne allerede i år. Det er vigtige og meningsfulde uddannelser. Der er brug for endnu flere dygtige folk, som kan være med til at styrke velfærden i Danmark og gøre en forskel hver eneste dag," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

200 millioner sat af

Der blev sat 200 millioner kroner af til etablering af de ekstra uddannelsespladser. Beløbet bliver nu fordelt mellem uddannelsesstederne ud over de almindelige aktivitetstilskud i bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Derudover blev der givet 10 millioner kroner til en styrket vejledningsindsats hos Studievalg Danmark og til forbedringer af UddannelsesGuiden.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.04.21 Social
  Ny undersøgelse af arbejdsmiljø: Især unge er udsatte

  1 ud af 4 unge, der bringer mad ud, har været ude for en arbejdsulykke det seneste år. Men det er uklart, hvem der har ansvaret for arbejdsmiljøet, når opgaven er formidlet via en digital platform, viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

 • 20.04.21 Social
  Mange mønsterbrydere bruger kurser og voksenuddannelse som springbræt

  HF-enkeltfag og grundskolefag for voksne er en vigtig mellemstation for unge med ufaglærte forældre, der vil gennemføre en ungdomsuddannelse, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er vigtig viden, når vi som samfund skal sørge for, at flere unge får en uddannelse, mener chefanalytiker

 • 19.04.21 Social
  Skoler tog imod enorm mængde værnemidler: Sådan er det gået

  Store mængder af hurtigtest, værnemidler og håndsprit blev i løbet af påskeugen sendt ud til skoler og uddannelsesinstitutioner, så de kunne blive klar til at tage imod deres elever og studerende i et nyt set-up med superviseret selvtest. Status efter en uges skolegang er, at den store logistiske øvelse er gået over al forventning.

 • 19.04.21 Social
  Overbevisende ”ja” til OK21 fra lærerne

  Overenskomstforhandlingerne er netop afsluttet for lærere ansat i kommuner og regioner. 85,7 % har stemt ja til forliget.

 • 16.04.21 Social
  Godt nyt til selvstændige: Ny kompensation

  Regeringen har sammen med et bredt flertal af Folketingets partier besluttet at, selvstændige mv., som har fået udbetalt under 250.000 kr. på kompensationsordningen for selvstændige, kan få kompenseret 80 pct. af revisorudgifterne i forbindelse med efterkontrol.