Ana forlade Danmark i et år mens hun ventede på ny opholdstilladelse

Politik

09/12/18 8:54

Nick Allentoft

Efter ni år i Danmark måtte dansktalende og selvforsørgende 35-årige Ana Siason forlade sin danske kæreste og læreplads for at få ny opholdstilladelse.

De seneste to år har filippinske Ana Siason og kæresten Stefan Kirkegaards liv i Esbjerg været sat på pause. I mere end et år har Ana Siason boet i sit hjemland Filippinerne, mens hun har ventet på en ny opholdstilladelse i Danmark.

Efter ni år i Danmark ville myndighederne i 2016 ikke forlænge hendes opholdstilladelse på grund af en fejl i hendes ansøgning.

Det betød, at hun sidste år måtte droppe ud af sin uddannelse som konditor og glemme drømmen om sin egen forretning for at rejse til sit hjemland Filippinerne, hvor hun påny skulle søge om familiesammenføring.

Det skriver DR Syd.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

- Selvfølgelig er jeg trist. Jeg ved godt, at regler er regler, og det skal man respektere. Jeg forstår bare ikke, hvorfor man ikke lader mig blive. Jeg er ikke kriminel, og jeg forsørger mig selv, sagde hun lige inden hun forlod Danmark sidste år.

Ana Siason kom til Danmark i 2009 som au-pair. Hun er ved at uddanne sig til konditor, taler flydende dansk, er gift med en dansker og har aldrig modtaget offentlig forsørgelse.

Men en skilsmisse fra sin første danske mand i 2015 gjorde, at hun i 2017 ikke kunne forlænge den opholdstilladelse, hun havde.
Afslag blev fulgt af klage, og klage blev fulgt af afslag.

Udlændingenævnet holdt fast i deres afgørelse og ville ikke forholde sig til, at Ana Siason opfyldte andre adgangsgivende krav. Fra 23. marts 2017 opholdt Ana Siason sig illegalt i Danmark.

Eneste mulighed var på ny at søge om familiesammenføring med sin nye mand – og det skulle foregå fra hendes hjemland.

Efter mere end et år på Filippinerne er hendes ansøgning nu behandlet, og hun har nu fået en ny toårig opholdstilladelse i Danmark og er vendt hjem til Esbjerg.

- Det føles som om, jeg har vundet i Lotto. Det, jeg ønsker allermest, er at være i Danmark uden problemer. Det har været en stor kamp at få lov til, siger Ana Siason til DR Syd.

- Jeg er en person, der ikke giver op. Hvis der er noget jeg vil, så kæmper jeg for det, så længe jeg kan.

Men kampen har været svær, og det kræver vilje og stædighed at få lov at være i Danmark, fortæller hun.

- Det er hårdt at kæmpe for at blive i Danmark. Regler er ikke nemme. Hvis man vil være i Danmark, skal man bevise, at man er villig til at gøre noget. Man skal lære dansk, bruge sproget og arbejde. Det har jeg gjort.

Hun mangler stadig den sidste del af sin uddannelse som konditor. Men planen har, siden hun gik i lære, været at åbne sin egen butik med kager. Men efter mere næsten to år blev revet ud af hendes kalender, vil hun ikke vente længere og forbereder sig nu på at blive selvstændig.

- Det er en stor drøm at have mit eget, og jeg har brugt så mange penge på ansøgningsgebyr, bankgaranti og rejser frem og tilbage mellem Filippinerne og Danmark. Nu skal jeg bare tjene penge, siger hun.

Ana Siason skal om to år søge om at forlænge sin opholdstilladelse i Danmark, men hun håber, at hun med tiden kan få permanent opholdstilladelse.

 

FAKTA: Om opholdtilladelse For at få opholdstilladelse via familiesammenføring skal den ægtefælle, man vil sammenføres med, kunne tale dansk på et vis niveau. Derudover skal ansøgeren opfylde mindst tre af følgende krav: Den herboende ægtefælle har arbejdet i Danmark i mindst 5 år Den herboende ægtefælle har en uddannelse på mindst 6 år – ud af disse 6 år skal mindst 1 år være udover folkeskolen Ansøger har enten danskkundskaber eller engelskkundskaber på et vist niveau Ansøger har arbejdet i mindst 3 af de seneste 5 år Ansøger har en uddannelse af mindst 1 års varighed Det koster 6.700 kr. at aflevere en ansøgning om familiesammenføring. Kilde: Udlændingestyrelsen/DR

Mere hos DR Syd

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.