Bare rolig DSR, rigtig mange anklagere er utroværdige

Ledelse

24/8/15 9:08

Nick Allentoft

En læser har sendt denne reaktion, på uenighederne mellem anklagemyndigheden og sygeplejerskernes fagforening. Han kalder det en lektion i statistik og ikke injurierende udtalelser.

Forleden stod vi et par stykker nede ved hækken (mænd selvfølgelig), og snakken drejede sig ret hurtigt om, hvorvidt vi skulle droppe den årlige influenza eller ej. Det lyder måske lidt underligt, men et par af os er altså gift med sygeplejersker. Det er faktisk ikke ret betryggende mere, fordi den offentlige anklagemyndighed, der normalt er tillagt stor troværdighed og som absolut ikke er kendt for, at løbe med halve sandheder, har udtalt (4), at "det ikke er usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af patienter"

             Læs også: Drabssag sender anklagemyndighed og fagforening i injuriesag

Det skal sørme tages alvorligt, når det kommer fra den kant, især de af os, som er gift med en sygeplejerske er voldsomt bekymrede for den årlige influenza - altså, når vi nu skal ligge der på sofaen en uges tid i al vores ynk, hvordan vil konerne så se på os - som deres mænd der trænger til kærlig pleje og omsorg, eller som møgirriterende patienter, der nemmest behandles med en dosis stryknin - det ville vi altså rigtig gerne have styr på inden influenza sæsonen starter.

Vi har nogle kloge og nogle voldsomt belæste hoveder nede ved min hæk - den mest belæste foreslog omgående, at der skulle laves en dybdegående og meget seriøs risikovurdering. Det var nu ikke helt så nemt, fordi anklagemyndigheden havde godt nok oplyst (1); at på verdensplan blev der hvert år dømt 2,5 sundhedspersonale for manddrab. Men hvor meget sundhedspersonale findes der egentlig i verden?, hvor mange af sundhedspersonalerne er sygeplejersker?, hvor mange af dem er halve?, og hvor stor er sandsynligheden så for, at man har giftet sig med en af de morderiske? - det regnestykke var ikke sådan lige til at gennemskue.

Der blev ved hækken gættet rigtig meget på, hvor mange sygeplejersker der kunne finde på at slå patienterne ihjel, én mente hver anden (alle er ikke lige godt gift), én anden at det nok nærmere var en ud af en million og én tredje, at det kun var de rødhårede der var problemer med - enige blev vi aldrig og  Yahoo hjalp slet ikke.

Det så i det hele taget ret sort ud, indtil en øls tid senere, hvor den klogeste fik den helt igennem groteske ide, at måske havde anklagemyndigheden fået galt fat i et eller andet. Den ide var jo fuldkommen i strid med alt, hvad vi har lært i skolen om offentlige myndigheder, men den næstmest belæste mente, at det skulle undersøges alligevel. Han mente ikke, at vi kunne udtale os med betydelig vægt, hvis ikke vi havde undersøgt alle sider af sagen grundigt - lidt vel højtravende, sådan en torsdag hen over hækken, men ikke uden et gran af sandhed.

Som sagt så gjort, og efter et par hurtige klik på telefonen kunne Googles første fire links henvise til 250 korrupte anklagere (2) alene i 2015 og 14 andre i 2010 (3) plus et par småsager. Med lidt hurtig hovedregning er det minimum 44 korrupte anklagere om året i årene 2010 til 2015 (bemærk ingen halve; anklagere er grundige mennesker). Vi vidste stadig ikke, hvor mange sundhedspersonaler og hvor mange anklagere der reelt er. Der var imidlertid bred enighed om, at der måtte være rigtig mange flere sundhedspersonaler end anklagere, og at korrupte mennesker per definition er utroværdige. Jeg har her lovet den næstmest belæste at pointere, at fordi korrupte mennesker de-facto er utroværdige, så kan man faktisk godt være gennemført utroværdige uden at være korrupt.

Det var måske ikke blevet helt så dybdegående, som vi havde sat os for, men det var ved at være sidst på øllet, og tallene kunne faktisk dokumentere noget ganske opløftende. 

Det må nemlig anses for uomtvisteligt, at sandsynligheden for, at løbe ind i en utroværdig anklager er signifikant større end sandsynligheden for, at møde en morderisk sygeplejerske.

Det er da ganske betryggende eller er det? 

Hvad har jeg så egentlig bevist med den historie, jo konklusionen fejler absolut ikke noget, tallene taler for sig selv - der var på verdensplan statistisk set i årene 2010 til 2015 minimum 17,6 gange flere korrupte anklagere end morderisk sundhedspersonaler. Kan det tal så bruges til noget fornuftigt, nej selvfølgelig kan det ikke det. Jeg er helt sikker på, at alle kan blive enige om, at der er alt for mange ubekendte - 44 anklagere af hvor mange, hvor i verden, hvilke regler er de dømt efter, hvad var deres arbejdsforhold, og så videre og så videre - personligt skal jeg ikke nyde noget af, at udtale mig om, hvad der er sædvanligt og usædvanligt nogen steder - slet ikke i Danmark.

Det eneste i hele historien der siger noget som helst om danske anklagere er det, at anklagemyndigheden som institution ikke har vilje til, at stikke en undskyldning, når der er smuttet en dumsmart bemærkning for en ansat.  Det bekymrer mig lidt, ikke fordi jeg tror DSRs renomme tager varigt skade, men fordi det minder mig om, da mine børn var små og konsekvent benægtede alt. Med den attitude hos anklagemyndigheden kunne man jo meget nemt komme til at frygte, at anklagemyndigheden vil være lige så stædig, den dag det gælder noget virkeligt vigtigt, som f.eks. bevisgrundlaget mod en sigtet.  

Nåh ja, så kan man selvfølgelig også udlede af historien, at selv om man har en stor og fin uddannelse (det har jeg ikke, men de andre ved hækken - mama mia) som f.eks. en juridisk embedseksamen, så har man ikke nødvendigvis den fornødne statistiske viden til, at overføre en videnskabelig undersøgelse fra et sagsområde til et andet, og at man derfor skal være varsom med oplysninger, man finder på internettet.

Jeg har ovenfor ikke været særlig sød ved anklagemyndigheden, ikke at jeg frygter en injuriesag af den grund, for det mener jeg bestemt, jeg har formuleret mig nydeligt uden om, men alligevel.

Unskyld anklagemyndighed, hvis I føler jer truffet skal I vide at det ikke var personligt ment, jeg har intet belæg for, at pukke på jer, det var udelukkende for illustrationens skyld.

Det er så nemt at lave en smutter og det gør altså ikke ondt at inddrømme det, så for en god ordens skyld så gælder undskyldningen selvfølgelig også DSR, de kloge, de belæste, de rødhårede, mine hæk-kammerater og hvem der ellers måtte føle sig truffet.

Tilbage er kun at sige, at nede ved hækken, blev vi enige om, at tage chancen med den årlige influenzaen, i hvert fald indtil, der dukker mere håndfaste beviser, for sygeplejerskernes morderiske tendenser, op.

1) http://www.dsr.dk/Nyheder/Sider/DSR-til-anklager-Genovervej-sagen-og-traek-udtalelse-tilbage.aspx
2) http://www.dailykos.com/story/2015/05/29/1388819/-Judge-disqualifies-all-250-prosecutors-in-Orange-County-CA-because-of-widespread-corruption
3) http://www.norsk-online-casino.net/korrupte-anklagere-i-russland-080212.html
4) http://www.denoffentlige.dk/drabssag-sender-anklagemyndighed-og-fagforening-i-injuriesag

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce