Markant fald i døgnbehandling rammer de mest udsatte stofmisbrugere

Social

04/6/18 9:35

Freja Eriksen

På otte år er antallet af stofafhængige, der tilbydes døgnbehandling, mere end halveret. Vi er tæt på, at døgnbehandlingen er overladt til fængslerne, siger formand for Rådet for Socialt Udsatte

”Skal jeg virkelig begå et røveri, så jeg i det mindste kan få behandling i fængslet?”

Sådan lyder spørgsmålet ikke sjældent, når Nanna Gotfredsen fra den private organisation Gadejuristen rundt om i landet møder stofafhængige, der i måneder eller år har forsøgt at få kommunen til at bevilge døgnbehandling, så de kan komme væk fra deres miljø og kvitte et kaotisk forbrug. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I et brev til socialminister Mai Mercado (K) og Folketingets socialordførere advarer Rådet for Socialt Udsatte om, at der er ved at ske en afvikling af døgnbehandling, og det rammer især de hårdest belastede stofmisbrugere. Hvor der i 2008 blev henvist 1400 personer til døgnbehandling af stofmisbrug, var tallet faldet til knap 600 i 2015.

Nye tal fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, der offentliggøres i denne uge, viser, at det tal var stort set uændret i 2016. Samtidig har 16 døgnbehandlingstilbud måttet drejet nøglen om mellem 2009 og 2015.

Professor Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet vurderer, at gruppen af de hårdest belastede stofbrugere i behandlingssystemet udgør 6000-7000 personer 
– et tal, der har været nogenlunde konstant de seneste år. 

”Problemerne med stoffer er bestemt ikke blevet mindre de senere år. Vi frygter, at samfundet er ved at afvikle døgnbehandlingen, og det vil især skade stofafhængige, der har brug for at få ro på deres liv og komme væk fra deres miljø. Vi er tæt på, at døgnbehandlingen er overladt til fængslerne, og det er helt grotesk. Spørgsmålet er, om afviklingen sker med åbne øje,” siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen. 

Rådet mener, at den såkaldte nationale koordinationsstruktur under Socialstyrelsen, der har til opgave at overvåge den specialiserede hjælp til samfundets mest udsatte, bør tage problemet op. 
Desuden påpeger rådet, at afvikling af døgnbehandling bør være et punkt i de kommende forhandlinger om en kommuneaftale mellem regeringen og kommunerne.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.