Odense-politikere og direktører holdt fest for 129.000 kr.

Politik

10/12/15 1:40

Nick Allentoft

- Den eller de ledere, der skulle godkende det her, har set udgifterne enkeltvis og ikke samlet, lyder forsvaret fra stadsdirektøren. Anker Boye, der inviterede vil ikke udtale sig, skriver TV2 Fyn.

En afslutningsfest for det tidligere byråd og kommunens direktører plus ledsagere endte med at koste 129.000. Alt for dyrt ifølge en kommunalforsker. Odense Kommune beklager.

Borgmester Anker Boye inviterede i 2013 det tidligere byråd i Odense Kommune til en afslutningsfest for dem selv og deres kærester/ægtefæller. En fest med 55 deltagere til den samlede pris på 129.728 kr. Det viser bilag, som TV 2/Fyn er i besiddelse af.

Der er ca. brugt 25.000 kr. på musik, et århusiansk bartenderfirma har fået 14.000 kr., og et flyttefirma har fået 5.000 kr. for at flytte et flygel. På mad, drikke og serveringspersonale er der brugt ca. 80.000 kr. Alt inklusiv, så er det en pris pr person på 2359 kr.

- Vi er helt klart i den høje ende i forhold til nogle af de tidligere sager, hvor der har været kritik af byråd for at bruge for mange penge på repræsentation. Vi er også i den høje ende af hvad restaurationspriserne generelt er i Danmark. Et typisk konferencedøgn, hvis man skal holde en konference, koster omkring 1.500 kr. og det er vel og mærke inklusiv overnatning og bespisning. Så på den måde har man brugt rigtig mange penge, siger kommunalforsker Roger Buch til TV 2/Fyn. Han skeler til den dom der kom efter Peter Brixtoftes overforbrug i Farum Kommune

- Den gamle tommelfingerregel helt tilbage fra Farum-sagen i sin tid på omkring 1.000 kr. pr kuvert alt inklusiv. Det niveau er vi meget over i denne sag, siger Roger Buch.

Selv om det af indbydelsen klart fremgår, at det er borgmester Anker Boye, der inviterer til fest, vil han ikke selv stille op til interview. Ifølge Stefan Birkebjerg, stadsdirektør i Odense Kommune, er tommelfingerreglen ikke gældende i denne sag, da der ved et byråds afslutningsfest er tale om en særlig lejlighed.

- Når et byråd træder af og et nyt byråd tiltræder, så er det en af demokratiets mærkedage, og det skal markeres, når der er afgang af et byråd, siger Stefan Birkebjerg til TV 2/Fyn.

Når der er tale om særlige lejligheder er der ikke sat en øvre grænse på, hvor meget et arrangement må koste pr person. Men det giver ifølge Roger Buch ikke frit valg på alle hylder.

- Vi er inde i et regelløst område. Men det betyder ikke, at det er et tag-selv-bord. Dér skal politikerne og ikke mindst deres embedsmænd udvise mådehold – netop fordi vi er i et regelløst område.

Og stadsdirektøren i Odense Kommune erkender, at festen var for dyr.

- Det er også min vurdering, at de samlede udgifter, de er for høje, siger Stefan Birkebjerg, stadsdirektør i Odense Kommune.

- Den eller de ledere, der skulle godkende det her, har set udgifterne enkeltvis og ikke samlet. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at der ikke er nogen i den kommunale forvaltning, der har ønsket, at det skulle blive ekstravagant, men den enkelte udgift er blevet godkendt enkeltvis, og samlet set bliver beløbet så for stort, siger Stefan Birkebjerg, til TV 2/Fyn. 

Annonce